La Braşov vă aşteaptă expoziţia "Arta germană din Transilvania" jpeg

La Braşov vă aşteaptă expoziţia "Arta germană din Transilvania"

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 13 septembrie 2011

Vernisajul expoziţiei şi lansarea catalogului "Arta germană din Transilvania în colecţia Muzeului de Artă Braşov/Deutsche Kunst aus Siebenbürgen im Bestand des Kunstmuseums Kronstadt" vor avea loc joi, 15 septembrie 2011, orele 14.00, la sediul Muzeului de Artă Braşov din B-dul. Eroilor nr. 21.

Muzeul de Artă Braşov organizează în perioada 15 septembrie-23 octombrie 2011, cu prilejul anului jubiliar 2011 "Ţara Bârsei - 800 de ani de la prima atestare documentară", expoziţia "Arta germană din Transilvania în colecţia Muzeului de Artă Braşov". Expoziţia îşi propune să prezinte o perspectivă de ansamblu asupra colecţiei de artă germană din Transilvania aflată în patimoniul Muzeului de Artă Braşov, reunind lucrări realizate în perioada secolelor XVI-XX.

Arta germană din Transilvania se conturează ca un fenomen artistic cu trăsături proprii, însă nu distinct de evoluţia generală a artei transilvănene. Nota de specificitate se datorează modului aparte în care saşii transilvăneni s-au raportat la spaţiul cultural german. Această specificitate a fost conştientizată, asumată şi valorizată târziu, în secolul XIX, odată cu afirmarea identităţilor naţionale.

În patrimoniul Muzeului de Artă Braşov se păstrează lucrări de artă reprezentative pentru evoluţia artei transilvănene din secolele XVI-XX şi, implicit, pentru arta saşilor transilvăneni (pictură, grafică, sculptură). Colecţia de artă germană din Transilvania a Muzeului de Artă Braşov, numărând peste 800 piese, ilustrează preponderent creaţia artiştilor activi la Braşov şi, într-o măsură mai mică, a artiştilor sibieni. Explicabilă prin situarea geografică, această structură a colecţiei este determinată şi de rolul preeminent jucat de cele două oraşe în viaţa artistică a saşilor transilvăneni.

Pentru lista exponatelor, vizitaţi site-ul muzeului:http://www.muzeulartabv.ro/Expozitii_Temporare