Istoria familiei Suțu

Autor 2070 vizualizări


Radu Negrescu-Suțu este urmaș direct al lui Alexandru Vodă Suțu, domn al Moldovei și al Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea.

Pasionat de istoria și de genealogia familiei sale, ziaristul și scriitorul român stabilit în Franța este autorul unei cronici inedite a neamului Suțu. Această familie ilustră a dat țărilor române trei domnitori: Mihai Vodă cel Bătrân, Alexandru Vodă Suțu și Mihail II Vodă Suțu, dar și numeroși alți oameni de valoare, personalități importante ale istoriei României, precum economistul Nicolae Suțu, psihiatrul Alexandru Suțu sau numismatul Mihai C Suțu. De asemenea, familia a îmbogățit patrimoniul arhitectural al Capitalei cu Palatul Suțu, unde în prezent funcționează Muzeul Municipiului București.  

Stirpea Drăculeștilor. Pseudocronică a Familiei Suțu 

Autor: Radu Negrescu-Suțu

Editura: Corint; număr pagini: 320; preț: 34,90 lei. 

Regele Mihai I s-a născut la Castelul Foișor din Sinaia în ziua de 25 octombrie 1921, ca Principe al României. S-a stins din viaţă la 5 decembrie 2017, la reşedinţa sa din Elveţia – în chiar anul în care se împlinesc nouă decenii de la urcarea sa pe tron. Avea 5 ani şi 9 luni în iulie 1927, atunci când i-a succedat bunicului său, Regele Ferdinand Întregitorul.

Şi câte nu s-au întâmplat de-atunci – o viaţă cu înălţimi, dar şi cu multe, multe prăbuşiri, căci ultimul rege al României a fost contemporan cu destinul zbuciumat al Europei în ultima sută de ani.

Acesta este, deci, un dosar „Historia” cu vocaţie recuperatoare: adună, unul după altul, toate capitolele existenţei celui de-al patrulea rege al României, şi mai cu seamă cele despre care se ştie mai puţin: anii 1944-1947, care conduc spre abdicarea forţată, coordonatele procesului de urmărire între 1948 şi 1990 – căci Securitatea nu l-a scăpat niciun moment din vedere pe regele exilat, ştergerea din istorie, în România comunistă, şi mai apoi demonizarea. Şi întoarcerea, în 1992, precedată şi urmată de un şir de reveniri ratate. Şi apoi discursul ca o moştenire, din octombrie 2011: „Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere”.