„Infracţiunea artistică a secolului XX“   Documentare jpeg

„Infracţiunea artistică a secolului XX“ - Documentare

📁 Istoria Filmului
Autor: Alexandru Zaharia
🗓️ 20 octombrie 2010

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român (Studioul Horia Bernea) vor fi prezentate documentare britanice, până la 20 decembrie, în fiecare zi de luni, de la ora 19.00.

Proiectul „British Documentary“ („Documentare Britanice“), iniţiat de British Council România, face parte din programul „New Work New Audiences“ („Noi creaţii, un nou public“), prezentat pentru prima oară în România. Intrarea publicului la proiecţiile documentarelor britanice este liberă, iar filmele sunt subtitrate în limba română.

Peliculele abordează teme diverse, de la probleme sociale ale lumii contemporane la perioada Războiului Rece şi a anilor ’60, de la titanicele particule ale atomului la neurochirurgie, de la manipulare media la crima artistică a secolului XX, de la viitorul sumbru al planetei la farsă, ca armă a activismului social şi de mediu.

La 18 octombrie va fi proiectat multpremiatul „Man on Wire“. Filmul este repovestirea aventurii îndrăzneţe şi, totodată, ilegale, a lui Philippe Petit, care a străbătut, mergând pe sârmă, la mare înălţime, distanţa dintre turnurile gemene din New York. Actul a fost numit mai târziu „infracţiunea artistică a secolului XX“. 

Un documentar inedit este „Thriller in Manila“ (8 noiembrie). La 1 octombrie 1975, campionul mondial la box Muhammad Ali se afla în ring, în faţa rivalului său, Joe Frazier, pentru a treia oară. Meciul din Filipine, cunoscut ca „Thriller în Manila“, este considerat drept unul dintre cele mai dramatice meciuri de box din istoria acestui sport. „The Brink of Apocalypse“ (13 decembrie) vorbeşte despre ziua de 8 noiembrie 1983, recunoscută acum drept unul dintre cele mai periculoase momente din istoria lumii.

A fost ziua în care Uniunea Sovietică a fost extrem de aproape de a lansa un atac nuclear împotriva Europei de Vest şi a Statelor Unite ale Americii.