Începe Festivalul Roman Zalău – Porolissum jpeg

Începe Festivalul Roman Zalău – Porolissum

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 21 septembrie 2012

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Roman Zalău – Porolissum ia startul astăzi, la ora 14, cu masa rotundă “Modalităţi de promovare ale Castrului Roman Porolissum”, eveniment care se va desfăşura la sediul Casei Municipale de Cultură Zalău. De la ora 17, va avea loc deschiderea Festivalului Roman Zalău – Porolissum cu Trupa de teatru Eos, formaţia “Menestrelii” şi Nimfele Dacice.

Tot în această după-amiază, zălăuani sunt invitaţi să ia parte, începând cu ora 18.30, la parada festivalului, pe bulevardul Mihai Viteazul, pe traseul Primărie – Perla şi retur.Mâine sunt programate demostraţii de luptă, o scenetă de teatru antic, dansuri cu formaţiile de copii şi cu Nimfele Dacice, dar şi un spectacol al Asociaţiei Cascadorilor din Transilvania.Duminică, principala locaţie de desfăşurare a Festivalului va fi Castrul Roman de la Porolissum – Moigrad, unde vor fi desfăşurate demonstraţii de luptă ale unor trupe romane şi dacice din Zalău, Cluj-Napoca şi Ungaria, un ritual de nuntă romană şi prezentarea unei şcoli de gladiatori. De asemenea, participanţii la manifestări vor putea vizita atelierele unui meşter roman şi vor putea degusta produse specifice perioadei romane.În paralel, între orele 10 şi 12, În Grădina Colegiului Naţional “Silvania” din Zalău vor putea fi vizitate taberele luptătorilor, iar între orele 14-17, vor fi desfăşurate competiţii sportive şi alte demostraţii de luptă. Pentru cei mai mici dintre participanţii, organizatorii au pregătit, printre altele, câteva momente de dans, dar şi un concurs de mini-arheologie.

Trafic restricţionat

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, în cele trei zile de week-end traficul rutier va fi restricţionat în mai multe zone din oraş. “Vor fi închise strada Simion Oros, din zona Inspectoratului Şcolar Judeţean până la intersecţia cu strada Parcului, dar şi străzile Parcului şi Decebal, până la ieşirea pe strada 22 Decembrie 1989. De asemenea, vineri, în intervalul orar 18.30 – 19.30, traficul rutier va fi închis pe strada 22 Decembrie 1989 şi pe bulevardul Mihai Viteazul, pe tronsonul Primărie – Perla, în vederea desfăşurării paradei legiunilor romane şi a trupelor de luptători daci”, a declarat primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu.

Transport la Porolissum – Moigrad

Pentru ca publicul să poată ajunge mai uşor la castrul de la Porolissum, organizatorii au prevăzut duminică trei transporturi cu autobuzele operatorului de transport în comun Transurbis, pe ruta Zalău – Moigrad. Orele de plecare spre Moigrad vor fi 13, 13.30, 14 (din parcarea Primăriei Zalău), iar de întoarcere – 17, 17.30, 18.

sursa:http://www.magazinsalajean.ro