Autor 6970 vizualizări


Erich Ludendorff a fost una dintre figurile militare și politice idolatrizate de populația germană în timpul și după Primul Război Mondial. Învingător în cele mai cunoscute bătălii, Liège și Tannenberg, generalul a fost considerat și sfătuitorul din umbră al Germaniei. Îndârjit, naționalist și de o loialitate oarbă, Ludendorff s-a opus capitulării și, mai ales, programului și condițiilor impuse de Woodrow Wilson. Mai mult, în 1923, el s-a implicat în puciul lui Hitler de la München.

Portretul lui complet îl puteți regăsi în cartea „Primul nazist. Erich Ludendorff, omul care l-a făcut posibil pe Hitler” apărută recent la editura Humanitas. Acest volum este unul dintre cele cinci cărți pe care le puteți câștiga dacă vă abonați pe 12 luni la Historia în variantă digitală. Pe toată durata abonamentului veți avea acces la întreaga arhivă digitală Historia și veți primi toate produsele noi din acel interval: revista Historia lunară, revista Historia Special trimestrială și ediții exclusiv online Historia Digital. Pentru abonare la Historia în variantă digitală dați click aici sau mergeți pe historia.ro, iar în drepta sus veți găsi butonul DIGITAL.


Portretul lui și cunoașterea acțiunilor sale sunt esențiale unei înţelegeri mai aprofundate și mai obiective a parcursului Germaniei în timpul Marelui Război, dar și în perioada interbelică. La moartea sa, în 1937, „revista Life afirma că Ludendorff fusese magnific, iar pe frontispiciul ei se putea citi: «Germania îl înmormântează pe cel mai mare general al Marelui Război»… Revista îl mai numea pe Ludendorff «cel mai capabil general apărut în cursul războiului mondial» şi «egal, din punct de vedere militar, al lui Robert E. Lee»”, relatează autorii volumului dedicat militarului german.

Pentru a citi un fragment aici: Primul nazist. Erich Ludendorff, omul care l-a făcut posibil pe Hitler
Mai multe detalii despre abonament aici: Historia Digital
Citește și: 75 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial 

Acest articol a apărut în numărul 221 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 18 iunie-17 iulie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com

 Cumpără Acum


 Cumpără Acum