În curând la Humanitas: Călător prin Europa  Epistolar 1925 1930 jpeg

În curând la Humanitas: Călător prin Europa. Epistolar 1925-1930

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 24 martie 2016

Editura Humanitas pregătește un nou volum în colecția de Memorialistică: Călător prin Europa. Epistolar 1925-1930, de Giuseppe Tomasi di Lampedusa.

„Între 1925 şi 1930, Giuseppe Tomasi di Lampedusa a călătorit mult. A stat în marile capitale europene, descoperind «blânda frumuseţe» a Parisului, «bonomia» odihnitoare a Londrei mult iubite, dar şi «fascinaţia perversă» şi enigmatică a «nemiloasei» şi lividei metropole care era Berlinul. Itinerariile sale l-au purtat prin Austria, Elveţia, Tirol, ba chiar şi în Ţările Baltice.

Avea treizeci de ani. Călătorea cufundat în literatura europeană, cu o bibliotecă la purtător cuprinzând citate îndelung frecventate. Călătoria însăşi se petrecea în literatură. Le scria în Sicilia verilor săi Lucio Piccolo, poet, şi Casimiro Piccolo, pictor. Iar scrisorile sale, aflate undeva între schiţa literară şi divertismentul burlesc, au o anumită continuitate şi creionează adevărate intrigi romaneşti, avându-l în centru pe cel care semnează «Monstrul» şi al cărui autoportret spectaculos, dar niciodată complezent, se revendică de la personaje literare celebre.

Din înălţimile ficţiunii pe care o construieşte pentru destinatari, «Monstrul» priveşte adesea către Palermo, pe care nu-l uită nici o clipă şi care-i apare ca un oraş infernal, cu ecouri danteşti, străjuit de nobilii membri ai Clubului Bellini, ca de un trib de pisici care încearcă s-o facă pe tigrii.

Umbra experimentului narativ care este acest epistolar se proiectează asupra Ghepardului, îndemnându-ne să recitim romanul şi să reflectăm din nou asupra lui.“ (Salvatore Silvano NEGRI)

Despre Giuseppe Tomasi, duce de Palma şi principe de Lampedusa, născut în 1896, fiul său adoptiv, Gioacchino Lanza Tomasi, mărturisea că era un „om al tainelor". Că a fost şi a rămas aşa se poate vedea din faptul că nici azi, la peste cinci decenii de la moartea sa, biografii nu cunosc din viaţa aristocratului sicilian decât foarte puţine şi nesemnificative lucruri.

242 jpg jpeg