„Ia strămoșească, izvor de frumusețe și creativitate”, expoziție la Muzeul Național al Țăranului Român jpeg

„Ia strămoșească, izvor de frumusețe și creativitate”, expoziție la Muzeul Național al Țăranului Român

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 8 decembrie 2021

Muzeul Național al Țăranului Român organizează joi, 9 decembrie 2021, de la ora 17.00, în Sala Tancred Bănățeanu, vernisajul expoziției „Ia strămoșească, izvor de frumusețe și creativitate”. Expoziția cuprinde o colecție de ii vechi și colaje realizate de Tamara Stănciulescu. 

„La începutul deceniului șase al secolului trecut, când m-am căsătorit în satul din Argeș în care s-a născut soțul meu, femeile purtau numai costumul nostru tradițional: zilnic pe cel simplu care rezolva doar problemele de vestimentare, iar în zilele de sărbătoare, costumele bune, care erau împodobite cu modele complicate, minuțioase, frumoase. Soacra mea, care era preoteasă, avea câteva ii foarte frumoase, dar avea și două fete. Cu câțiva ani înainte de a ne părăsi, a venit la mine cu un braț de ii vechi, uzate, bucăți recuperate de la alte ii rupte, câteva fragmente de pânză pe care erau cusute diferite modele și chiar o mânecă de la o ie începută și neterminată. Soacra mea știa că nu îmi place să lucrez. A venit cu brațul de bucăți și ușor stânjenită mi-a spus: – Mamă, pe astea ți le dau ție. Ştiu că ai să faci ceva frumos din ele. Nu s-a înșelat. Am făcut într-adevăr câteva hăinuțe foarte frumoase pentru fetița mea care avea atunci cinci ani. I-am rămas recunoscătoare soacrei mele pentru că dacă mi-ar fi dăruit ii întregi le-aș fi admirat, le-aș fi pus într-un dulap și le-aș fi îmbrăcat poate ca orice româncă în zilele de sărbătoare. În schimb, bucățile primite m-au făcut să le acord mai multă atenție, să le admir și să le prețuiesc. În mintea mea mai era ceva: amintirea unei expoziții de tapiserie de la sala Dalles în care tapiseriile erau făcute tot din ii vechi recuperate. Era vorba despre Lena Constante, o artistă care s-a născut în cea mai neagră epocă a țării noastre. Ideea recuperării și refolosirii măiestriei înaintașelor noastre prindea contur și în capul meu. M-am întrebat întotdeauna cum reușeau bunicile și străbunicile noastre, care departe de înlesnirile pe care le avem noi azi, puteau să lucreze la câmp alături de soții lor, puteau să-și întrețină gospodăria, să-și nască și să-și crească copiii, dar să-și satisfacă și nevoia de creativitate și frumos. Uneori îmi pun întrebarea „oare noi femeile din ziua de azi chiar am evoluat?“, spune Tamara Stănciulescu.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu, până pe 9 ianuarie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.