HISTORY difuzează două documentare istorice despre Regele Mihai I al României și Regina Maria / VIDEO jpeg

HISTORY difuzează două documentare istorice despre Regele Mihai I al României și Regina Maria / VIDEO

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 23 august 2019

HISTORY prezintă una dintre cele mai importante perioade ale istoriei României în două filme documentar, ce vor fi difuzate pe 23 august: „Regele care l-a păcălit pe Hitler” de la ora 21:00, și în premieră, „Maria, Inima României”, de la ora 22:00. Producțiile prezintă viața celor mai puternici și iubiți monarhi din țara noastră, Regele Mihai I al României și Regina Maria. 

Cele două documentare fac parte din seria „Zilele glorioase ale istoriei românești” și marchează cea de-a 75-a aniversare a loviturii de stat antinaziste care a avut loc pe 23 august, informează un comunicat al postului de televiziune.

„Regele care l-a păcălit pe Hitler“

„Regele care l-a păcălit pe Hitler“ arată rolul jucat de Regele Mihai I, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Având toate caracteristicile unui documentar, producția prezintă una din ultimele povestiri din timpul războiului, și anume, lovitura de stat din 23 august 1944.

În urmă cu 75 de ani, Regele se adresa națiunii pentru a anunța decizia României de a renunța la sprijinul acordat Germaniei și trecerea de partea Aliaților. Această hotărâre a dus la încetarea timpurie a conflictului, scurtând durata celui de-al Doilea Război Mondial cu peste 200 de zile.

Ceea ce este special la acest documentar este faptul că însăși Maiestatea Sa, regele Mihai I, povestește aceste întâmplări în cadrul unei discuții cu producătorul John Florescu, care a avut loc la reședința din București a fostului suveran:

„Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale și am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută.”

Au trecut 75 de ani de atunci, iar cu ocazia difuzării acestui documentar, telespectatorii vor redescoperi povestea emoționantă a războiului secret pe care Regele Mihai l-a dus împotriva lui Hitler, dar și a lui Stalin, urmărind povestea adevărată a unui moment decisiv pentru soarta celui de-Al Doilea Război Mondial. Trevor Poots este regizorul, scenaristul și producătorul filmului alături de John Florescu, Producător Executiv și Mircea Lăcătuș, Editor de imagine.

 „Maria, Inima României”

În premieră la HISTORY, documentarul „Maria, Inima României” spune povestea Mariei, nepoata reginei Victoria, care a luptat pentru supravieţuirea României în anii agitaţi ai Primului Război Mondial şi apoi în perioada interbelică.

Regina Maria a avut diverse pasiuni artistice, una dintre ele fiind scrisul. Datorită pasiunii sale, ea a oferit lumii întregi posibilitatea de a descoperi prin ce momente dificile a trecut de-a lungul vieții sale. Regina a consemnat toate aceste întâmplări într-o serie de jurnale și cărți care sunt baza acestui film, echipa de producție aducând la viață povestea pe care ea a transmis-o cu propriile cuvinte.

Filmul a fost produs de Chainsaw Europe, scris de Trevor Poots, cu John Florescu, Producător Executiv, Viorel Chesaru, Senior Producer, Dan Drăghicescu, Associate Producer și narat de către Marcel Iureș pentru versiunea în limba română și de Judith Rosenbauer pentru limba engleză.