Giuseppe Verdi va fi omagiat în ianuarie la Opera Naţională Bucureşti jpeg

Giuseppe Verdi va fi omagiat în ianuarie la Opera Naţională Bucureşti

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 7 ianuarie 2011

Giuseppe Verdi, de la decesul căruia se împlinesc 110 ani pe 27 ianuarie, va fi omagiat la Opera Naţională Bucureşti (ONB), care va prezenta în luna ianuarie patru spectacole după operele compozitorului italian, informează un comunicat.

Seria spectacolelor dedicate lui Verdi se va deschide sâmbătă cu o reprezentaţie a operei Rigoletto, în prezenţa unui invitat special:tenorul Robert Nagy în rolul Ducelui. Conducerea muzicală a spectacolui va aparţine dirijorului Cornel Trăilescu.

Pe 16 ianuarie, este programat unul dintre cele mai noi titluri incluse în repertoriul ONB:"Cei doi Foscari/ I due Foscari", tragedie lirică compusă de Giuseppe Verdi pe un libret scris de Francesco Maria Piave, după piesa lui George Gordon Byron. Creaţia verdiană a fost interpretată în premieră în România în aprilie 2010, în Foyerul Galben al ONB, în variantă de concert cu pian, spectatorii având acum ocazia să asiste la reprezentaţii în variantă de operă în concert, în sala mare a teatrului. În cadrul spectacolului din 16 ianuarie, publicul o va putea aplauda pe soprana Silvia Sorina Munteanu, care va debuta în rolul Lucreziei Contarini. Dirijorul sub bagheta căruia vor evolua soliştii, corul şi orchestra ONB este Iurie Florea.

Pe 20 ianuarie, va prinde din nou viaţă pe scena teatrului liric bucureştean unul dintre cele mai îndrăgite titluri de operă:"La Traviata", într-o distribuţie ce va reuni artişti tineri şi valoroşi ai ONB, conducerea muzicală aparţinând dirijorului Vlad Conta.

O altă partitură extrem de cunoscută semnată de Giuseppe Verdi-"Nabucco"-va putea fi ascultată pe 22 ianuarie, în cadrul spectacolului aniversar dedicat basului Pompeiu Hărăşteanu, artist ce a marcat istoria Operei Naţionale Bucureşti. Reprezentaţia se va desfăşura sub bagheta dirijorului Iurie Florea.

Ciclul de spectacole care îi sunt închinate compozitorului se va încheia pe 28 ianuarie cu o altă reprezentaţie a "I due Foscari". Cu această ocazie, spectatorii se vor bucura de prezenţa pe scena ONB a unui invitat special:baritonul de talie internaţională Eduard Tumagian, care va interpreta rolul lui Francesco Foscari.

Compozitorul Giuseppe Verdi (10 octombrie 1813-27 ianuarie 1901) a lăsat în urma sa o creaţie inegalabilă reunind cele mai cunoscute şi mai apreciate titluri de operă, precum "La Traviata", "Il Trovatore", Rigoletto, Nabucco şi "Aida".