Gata de TIFF? jpeg

Gata de TIFF?

Filmul românesc îşi dă întâlnire cu filmul străin, istoria şi tehnologia la Cluj. Festivalul Internaţional de Film Transilvania este parcă omniprezent: din cinematografele clujene până în spaţii neconvenţionale de spectacole şi grădina castelului Banffy. În afara filmelor care vor concura pentru Trofeul Transilvania 2018, cei prezenţi sunt invitaţi la o călătorie în trecut şi în viitor: InfiniTIFF, 100 de ani de Bergman şi un preview al celui de-al doilea film „Moromeţii”. Merită să laşi tot şi să mergi la cel mai mare eveniment cinematografic al verii.

Cea de XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania aduce publicului o retrospectivă a operei marelui regizor suedez Ingmar Bergman, supranumită „Muntele Everest al analizei cinematografice”. Chiar campania de imagine a festivalului reproduce una dintre scenele memorabile bergmaniene din pelicula „Persona”. La 100 de ani de la naşterea lui Bergman, TIFF şi ambasada Suediei au pus la cale un eveniment în premieră în România. „Closeup Ingmar Bergman” este o selecție de șapte filme din cariera sa, proaspăt restaurate digital, și o expoziție multimedia despre influența lui în modă și artă. Însă supriza este proiecţia „Bergman Island”: Marie Nyreröd îl filmează pe artistul suedez chiar la el acasă, pe insula Fårö din Marea Baltică, povestind despre viaţă şi artă.  

tiff hit jpg jpeg

Pe iubitorii de istorie cinematografică şi thriller, TIFF îi invită pe 26 mai, seara, la castelul Banffy din Bonţida. Acolo va fi Grădina plăcerilor. Primul film al lui Alfred Hitchcock, şi una dintre cele mai controversate pelicule ale perioadei interbelice, este adus publicului român în premieră, într-o variantă recent descoperită, recuperată și restaurată de British Film Institute.

Iar pentru cei mai nerăbdători, dar şi nostalgici, pe 1 iunie, TIFF pregăteşte un preview al celei de-a doua părţi a „Moromeţilor”, în prezenţa lui Horaţiu Mălăele şi Stere Gulea. Aşadar, începeţi să vă faceţi bagajele şi să vă rezervaţi perioada 25 mai-3 iunie filmului şi competiţiei.