„Fuga din rai“ a lui Lev Tolstoi  Amănunte inedite din viaţa scriitorului jpeg

„Fuga din rai“ a lui Lev Tolstoi. Amănunte inedite din viaţa scriitorului

📁 Carte
Autor: Simona Chitan
🗓️ 12 august 2014

Publicată în peste zece tiraje, aflată încă de la apariţie în topurile de vânzări, bucurându-se de traduceri în mai multe limbi, volumul „Lev Tolstoi. Fuga din rai“, de Pavel Basinski, a fost desemnat Cartea anului 2010 în Rusia şi a fost recompensată cu premiul Bolşaia Kniga (Big Book).

Acum mai bine de un veac, la Iasnaia Poliana a avut loc un eveniment care a zguduit întreaga lume:scriitorul Lev Nikolaevici Tolstoi, în vârstă de optzeci şi doi de ani, a fugit de acasă noaptea, pe ascuns, într-o direcţie necunoscută. De atunci şi până astăzi, împrejurările plecării şi morţii sale au dat naştere la nenumărate speculaţii şi legende.

Cunoscutul critic şi ziarist Pavel Basinski reconstituie în volumul „Fuga din rai", publicat de Editura Humanitas, fără să ne propună încă o versiune, ci analizând cu rigoare imensul material documentar aflat la dispoziţia cercetătorilor: jurnalele soţilor Tolstoi, jurnale ale membrilor familiei, însemnările secretarului particular al marelui scriitor, precum şi însemnări ale discipolilor săi.

Cititorul poate urmări astfel pas cu pas ultimele zile din viaţa lui Tolstoi, pătrunzând în intimitatea familiei sale şi a dramei acesteia şi descifrând arcanele testamentului spiritual al uneia dintre cele mai mari conştiinţe ale veacului. Cartea este ilustrată cu fotografii rare din arhivele muzeelor dedicate lui Tolstoi de la Iasnaia Poliana şi de la Moscova.

318x425 1 1 jpg jpeg

www.adevarul.ro