Filmul „The Book Thief” şi concertul The Flamenco Thief vor încheia Festivalul de Film Istoric Râșnov jpeg

Filmul „The Book Thief” şi concertul The Flamenco Thief vor încheia Festivalul de Film Istoric Râșnov

Festivalul de Film Istoric continuă la Rȃşnov cu filme de renume, concerte şi prelegeri, pȃnă pe 10 august. În acest weekend, organizatorii au pregătit pentru pasionaţii de istorie şi cinematografie producţii precum „Walesa:Man of Hope” (2013), „Cyril şi Methodius” (2013), „Barbara” (2012), „The Book Thief (2013)”, concerte cu Ioan Gyuri Pascu &The Blue Workers, Celelalte Cuvinte, Junetrip, The Flamenco Thief şi discuţii cu specialişti contemporani în istorie şi politologie.

„În al doilea weekend al Festivalului de Film Istoric Râșnov, am propus celor prezenţi o combinaţie de documentare istorice, filme artistice şi concerte care ilustrează cu succes temele din acest an. În plus, am pregătit şi întȃlniri cu specialişti precum Radu Filipescu, Bogdan Olteanu, Ionuţ Dumitru sau Liviu Tofan, care vor dezbate istoria comunismului în Romȃnia şi momentul prăbuşirii lui”, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film Istoric Râșnov.

Astăzi, ziua a început cu filmul german „Barbara” (2012), urmat de prelegerea lui Radu Filipescu cu tema „Disidenţă, opoziţie, revoluţie?”şi de proiecţia documentarului „U-MOR” (2014), în prezenţa regizorului Mihai Pîrcălabu. Ioan Gyuri Pascu va continua programul printr-o discuţie cu cei prezenţi, avȃnd ca subiect „Rezistenţa prin umor în spatele Cortinei”, şi va concerta la 20:00 în cetatea Rȃşnov, alături de The Blue Workers. Programul zilei va fi completat de pelicula cehă „Cyril şi Methodius” (2013), proiectată de la 22:00 în cetate.

Ziua de sâmbătă va aduce o serie de documentare şi producţii romȃneşti şi străine:„Război pe calea undelor” (2007), „The Medal” (1980), „Central Europe Goes to Freedom” (2013) şi „Walesa:Man of Hope” (2013). Cel din urmă film va fi proiectat în cetatea Rȃşnov, după concertul trupei Celelalte Cuvinte.

Ultima zi a festivalului începe în cinematograful Amza Pellea cu cele peste 3 ore şi jumătate ale filmului „Lawrance al Arabiei” (1962), urmat de documentarele „Patrimoniul Roşiei Montane” şi „Roşia Montană”. La 18:00, formaţia Junetrip din Cluj va organiza un eveniment multimedia, cu proiecţii de fotografii şi improvizaţie live. Festivalul de Film Istoric Rȃşnov se încheie în cetate, de la 20:00, cu concertul „Shoot The Moon”al trupei britanice The Flamenco Thief şi cu proiecţia celebrului film „The Book Thief” (2013).

Expozițiile speciale, „Corneliu Coposu, un învingător”, „Transnistria:temniţa limbii române“ și “Centenarul Marelui Război 1914 – 1918”, vor fi deschise şi în al doilea weekend al festivalului pentru cei pasionaţi de istorie.

Ediția 2014 a festivalului celebrează împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluția din 1989 și 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984. Festivalul de Film de la Râșnov găzduieşte și Școala de Vară ASTRA, în cadrul căreia 15 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie participă gratuit la toate evenimentele festivalului.

Festivalul de Film Istoric Râşnov a ajuns la cea de-a şasea ediţie, fiind organizat în Cetatea Râşnov şi în cinematograful Amza Pellea din oraş, și este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primăria Râşnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale şi Asociaţia Mioritics.