Proiecţia filmului "Bridges of Sarajevo" în cadrul Săptămânii Integrării de la Viena jpeg

Filmele de la Cannes vin la Bucureşti

📁 Recomandări de film
🗓️ 15 octombrie 2014

Cel mai aşteptat eveniment cinematografic al toamnei, Les Films de Cannes à Bucarest, aflat la cea de-a cincea ediţie, va avea loc în perioada 24-30 octombrie, la Cinema Patria, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. 

Evenimentul care aduce filmele de la Cannes pe ecranele bucureştene oferă publicului numeroase premiere, unele produse de cineaşti renumiţi, premiaţi anul acesta la Cannes, masterclass-uri, retrospective şi câteva momente speciale. Maratonul filmelor se deschide cu proiecţia în premieră a filmului „Leviathan”, regizat de Andrei Zviaghinţev. Distins cu Premiul pentru scenariu la festivalul de la Cannes, filmul reprezintă o incursiune în Rusia contemporană, o ţară unde oamenii simpli trebuie să înfrunte indiferenţa, corupţia şi politica de intimidare a statului.

O altă producţie cinematografică adusă în premieră în România este „Bridges of Sarajevo”, un film semnat de 13 regizori, printre care Cristi Puiu, Jean-Luc Godard şi Sergei Loznitsa. Filmul încearcă să recompună imaginea unui oraş şi a unei părţi a Europei care încă se străduieşte să îşi vindece rănile lăsate de război. În documentarul „Caricaturistes – Fantassins de la démocratie”, regizat de Stéphanie Valloatto, cineastul român Radu Mihăileanu vorbeşte despre cenzură şi artă în zonele de conflict, despre lupta cu democraţia prin caricaturi. În film apar 12 astfel de „infanterişti ai democraţiei” – din Franţa, Rusia, Tunisia, SUA, Burkina Fasso, China, Algeria, Coasta de Fildeş, Venezuela, Israel şi Palestina. O proiecţie de excepţie este şi documentarul „Maidan”, al lui Sergei Loznitsa, care atinge unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului. Criticii apreciază că „Maidan” este atât un document istoric, cât şi o operă de artă importantă, ce reuşeşte să surprindă momente unice din culisele conflictelor care au cuprins Piaţa Independenţei din Kiev.

Printre lungmetrajele regizate de DavidCronenberg, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach, Bruno Dumont şi Naomi Kawase, se regăsesc şi interpretări de excepţie ale actriţelor Julianne Moore („Maps to the Stars”) şi Marion Cotillard („Deux jours, une nuit”).