Festivalul ”Zilele Basarabiei la București” jpeg

Festivalul ”Zilele Basarabiei la București”

Pe 27 martie se împlinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Organizația Studenților Basarabeni din București va desfășura între 24 și 27 martie Festivalul ”Zilele Basarabiei la București”. Anul acesta va avea loc cea de-a V-a ediție a Festivalului, ediție aniversară, marcată printr-un program excepțional.

”Zilele Basarabiei la București” încep sâmbătă, 24 martie, de la ora 21.00, în club JukeBox, unde va avea loc un concert incendiar cu interpreți și trupe îndrăgite de pe ambele maluri ale Prutului. Pe scenă vor evolua pentru publicul de la București binecunoscutul interpret basarabean Cătălin Josan și formațiile ROA, Paralela 47, Condorii Negri și Gândul Mâței. Participanții vor avea astfel ocazia să asculte muzică românească de calitate în cadrul unui concert sută la sută LIVE, într-o atmosferă fantastică. Programul continuă duminică, 25 martie cu o zi dedicată muzeelor. Tinerii interesați vor avea minunata ocazie să viziteze gratuit cele mai importante muzee din București:Muzeul Aviației, Muzeul de Artă "Vasile Grigore", Muzeul Național "Ferdinand I", Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Satului, Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Palatului Cotroceni. Participanții vor avea ocazia să vadă cu ochii lor declarația Unirii Basarabiei cu România, semnată la 1918.

Luni, 26 martie, de la ora 17, va avea loc Lansarea volumului de carte Istoria Basarabieidin Colecţia Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Autorul volumului este decanul facultății de istorie de la Suceava, profesor doctor universitar, dl Ștefan Purici. La eveniment vor participa deo serie de personalități importante din mediul cultural, istoric, academic, dar din și mass media. Tinerii vor avea ocazia să interacționeze cu reprezentanții domeniului istoric și academic, pentru a conștientiza importanța și dimensiunile istorice ale destinului Basarabiei în contextul zilei de 27 martie. Lansarea va avea loc în sala Stoicescu din incinta Facultăţii de Drept a Universitatății din Bucureşti.

Festivalul se va încheia marți, 27 martie cu un Omagiu pentru făuritorii Unirii. De ziua Unirii Basarabiei cu România, doritorii, alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la fel ca în anii precedenţi la Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii. Se vor depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării din cimitirul de la Cernica, printre care se numara Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan si primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. Pentru aceștia, dar și pentru toți ce-i care s-au sacrificat pentru realizarea dezideratului Unirii, tinerii vor ține un moment de reculegere, iar soborul de preoți de la Cernica va desfășura o slujbă de pomenire. Comemorarea de la Cernica este deja o tradiție desfășurată de Organizația Studenților Basarabeni din București în fiecare an, în data de 27 martie.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului ”Zilele Basarabiei la București” este realizată cu sprijinul partenerilor:Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi”, Universitatea din București, Casa de Cultură a Studenților din București, IPT și Primăria Municipiului București.

OSB București este o organizație non-guvernamentală care are ca scop educarea tinerilor basarabeni aflați la studii în România în spirit național, democratic și proeuropean.

Sursa:http://www.rfi.ro