Expoziţie în onoarea Regelui Mihai la Castelul Peleş jpeg

Expoziţie în onoarea Regelui Mihai la Castelul Peleş

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 11 octombrie 2011

Anul acesta, la 25 octombrie, Majestatea Sa, Regele Mihai împlineşte venerabila vârstă de 90 de ani, ocazie cu care, Muzeului Naţional Peleş îi revine onoarea să-L omagieze printr-o expoziţie de fotografie. La Vernisajul expoziţiei, care va avea loc pe 21 octombrie, va lua parte Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.

Figură remarcabilă a istoriei noastre contemporane, Regele Mihai a fost suveranul României în perioada 1927 – 1930, urmând la tron Regelui Ferdinand I (1914 – 1927). Detronat după revenirea în ţară a lui Carol al II-lea, Mihai I depune pentru a doua oară jurământul de credinţă faţă de naţiune, după abdicarea tatălui său, la 6 septembrie 1940. Artizanul actului istoric de la 23 august 1944, Regele Mihai a schimbat cursul istoriei noastre, aducând România în tabăra învingătorilor în cel de-al doilea război mondial. Forţat să abdice la 30 decembrie 1947, a militat din exil cauza patriei sale.

Provenite din vasta arhivă muzeală, fotografiile imortalizează diverse etape ale vieţii şi domniilor Regelui Mihai I, din copilărie până la plecarea din România. Majestatea Sa este surprins atât în momente oficiale, vizite, banchete, descinderi pe linia frontului, întâlniri cu mari personalităţi, cât şi în momentele de intimitate, alături de de familie, de câinii preferaţi sau antrenat în diversele Sale preocupări.

Regele şofează, cântă la pian, fotografiază, meştereşte în atelierul său mecanic sau face drumeţii prin pădurile de la Sinaia, în compania Reginei – mame Elena. Alături de panourile fotografice, expoziţia aduce în atenţia publicului larg, în premieră, actul Închinării Municipiului Bucureşti faţă de, , Proclamaţia către naţiune” din 23 august 1944.

Expoziţia se vizitează în perioada:21 octombrie – 13 ianuarie 2012.

Sursa:http://www.observatorulph.ro