Expoziţie documentară la bordul Fregatei Regele Ferdinand jpeg

Expoziţie documentară la bordul Fregatei Regele Ferdinand

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 10 august 2013

Timp de două zile, pe 9 și 10 august, Fregata Regele Ferdinand din Portul Militar Constanța găzduiește expoziția „Regele Ferdinand – istorie şi destin”, care cuprinde obiecte personale ale suveranului, Constituţia din 1923 – purtând semnăturile în original ale membrilor guvernului – decoraţii, fotografii, cărţi poştale, cărţi și documente cu o mare valoare patrimonială.

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi Comandamentul Flotilei 56 Fregate din cadrul Statului Major al Forţelor Navale Române, în contextul împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire din 1918 şi a 90 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1923, prima Constituţie a României Mari.

Click aici pentru o galerie foto

Preşedintele Traian Băsescu a participat vineri, în Portul Militar Constanţa, la vernisajul expoziţiei „Regele Ferdinand – istorie şi destin”.În discursul său, preşedintele Băsescu a scos în evidenţă două lucruri importante făcute de Regele Ferdinand I – reforma agrară şi aşezarea României pe bazele unei Constituţii moderne, în anul 1923, informează Agerpres.

„Nu pot să nu remarc două lucruri făcute de Regele Ferdinand după ce a devenit Rege al României Mari în 1922:a făcut reforma pământului, reforma agrară şi i-a împroprietărit cu prioritate pe veteranii din Primul Război Mondial şi, în acelaşi timp, a aşezat România pe bazele unei Constituţii moderne, Constituţia din 1923. Poate că cei care au lucrat la proiectul noii Constituţii dacă ar fi citit Constituţia din 1923 ar fi reuşit să-i dea nişte principii mai temeinice, ancorate în tradiţii şi în acelaşi timp cu viziune către viitor”, a spus Traian Băsescu. Potrivit acestuia, Constituţia din 1923 a fost una dintre cele mai moderne din lume.

Președintele Băsescu a amintit și de curajul Regelui Ferdinand în 1916, de a se alătura forţelor care luptau în principal cu Germania. „A ridicat spada împotriva patriei-mamă pentru a-şi respecta jurământul de şef de stat român.Poate că voinţa regelui n-ar fi fost suficientă dacă, după victorii urmate de înfrângeri rapide, armata română n-ar fi răsturnat soarta războiului la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz”,  a continuat Băsescu.

El şi-a exprimat convingerea că expoziţia organizată la bordul fregatei Regele Ferdinand va avea cât mai mulţi vizitatori, fiind vorba de exponate reprezentative ale istoriei ţării noastre. În încheiere, președintele a exprimat și o opinie personală, spunând că regele Ferdinand a fost „şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc”.

Pe 10 august, între orele 9.00-17.00, expoziţia va putea fi vizitată de public în cadrul „Zilei Porţilor Deschise ale Forţelor Navale Române“.