Expoziţie de fotografie Inge Morath, la Muzeul Ţăranului jpeg

Expoziţie de fotografie Inge Morath, la Muzeul Ţăranului

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 30 august 2010

"Jurnalul meu românesc"-o expoziţie de fotografie semnată de celebrul fotograf Inge Morath (1923-2002) se va deschide, joi, la Muzeul Ţăranului Român (MŢR), a informat Forumul Cultural Austriac, coorganizator al acţiunii. 

Prima expoziţie de mari dimensiuni a autoarei, expoziţia cuprinde 133 de lucrări, care depun mărturie despre viaţa în România pe timpul unor perioade semnificative pentru această ţară.

"România a fost pentru Inge Morath o ţară în care artista s-a întors în repetate rânduri, unde a studiat la Bucureşti (1943) şi a întreprins numeroase călătorii în 1958, 1967 şi 1994. Din aceste călătorii au rezultat circa 1.000 de fotografii, care încă nu au fost date publicităţii, precum şi un jurnal, în care aceasta şi-a notat experienţele şi impresiile. Catalogul care va însoţi expoziţia conţine numeroase imagini, un text scris de prietenul ei Kurt Kaindl, cel care a însoţit-o pe parcursul ultimei sale călătorii în România, precum şi o scurtă biografie a fotografei", precizează comunicatul de presă.

Expoziţia va fi deschisă la Sala de Oaspeţi a MŢR până pe 17 octombrie.

Inge Morath, care a trăit începând cu anii '50 în majoritatea timpului în SUA, unde s-a şi căsătorit în 1962 cu marele dramaturg şi eseist Arthur Miller, a rămas credincioasă rădăcinilor ei europene, întreprinzând lungi călătorii pe acest continent.

Ea a creat o voluminoasă operă fotografică pentru Agenţia Foto Magnum, operă care şi-a găsit consacrarea internaţională, aceasta fiind puternic influenţată de stilul lui Henri Cartier-Bresson, cu care artista a lucrat mult timp.