Autor 2424 vizualizări


Expusă pentru prima oară în aer liber, expoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea” vă invită să descoperiți poveștile fascinante a celor 34 de poloneze și românce care au avut curajul de a schimba propria țară, Europa și lumea. Plimbându-vă pe Calea Victoriei din București, o veți putea admira pe gardul Palatului Regal, actualul Muzeul Național de Artă al României (MNAR).

Printre protagonistele expoziției - 17 poloneze și 17 românce – s-au aflat luptătoare pentru independență sau drepturile femeilor, precum și pioniere în domeniul științei sau al sportului. Mulțumită determinării și forței lor morale, putem afirma că trăim astăzi mai bine. Numeroase femei ale căror istorii sunt prezentate de expoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea”, sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, deși nu lipsesc nici cele care, în ambele țări, reprezintă simboluri incontestabile ale succesului. 

Expoziția a fost realizată cu ocazia Centenarului redobândirii Independenței Poloniei și al Marii Uniri a României. Acesta se înscrie și în contextul sărbătoririi Anului Drepturilor Femeii, proclamat de parlamentul polonez cu ocazia aniversării a 100 de ani de la obținerea de către femeile poloneze a drepturilor depline de vot. 


Românce:

Viorica Agarici 
Virginia Maria Andreescu – Haret 
Ana Aslan 
Maria Bălan 
Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu 
Smaranda Brăescu 
Elena Caragiani-Stoienescu 
Nadia Comăneci 
Maria Cutarida Crătunescu 
Cecilia Cuțescu-Storck 
Smaranda Gheorghiu 
Elena Ghica 
Aurora Gruescu 
Sofia Ionescu – Ogrezeanu 
Elisabeta Rizea 
Lucia Sturdza Bulandra 
Elisa Leonida Zamfirescu 


Poloneze:

Cezaria Baudouin de Courtenay-Ehrenkreutz-Jędrzejewiczowa  
Krystyna Chojnowska-Liskiewicz 
Halina Konopacka 
Karolina Lanckorońska 
Janina Lewandowska 
Pola Negri 
Regina Salomea Pilsztyn 
Helena Rubinstein 
Wanda Rutkiewicz 
Irena Sendlerowa 
Krystyna Skarbek 
Maria Skłodowska-Curie 
Zofia Stryjeńska 
Wanda Telakowska 
Helena Wiewiórska 
Elżbieta Zawacka 
Narcyza Żmichowska