Expoziţia «Hărţi şi tratate ale Conferinţei de Pace de la Paris (1919   1920)  Recunoaşterea internaţională a României Mari» jpeg

Expoziţia «Hărţi şi tratate ale Conferinţei de Pace de la Paris (1919 - 1920). Recunoaşterea internaţională a României Mari»

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 14 martie 2019

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în colaborare cu Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi cu Arhivele Naţionale au plăcerea de a vă invita miercuri 20 martie, de la ora 17:30, la vernisajul expoziției „Hărţi şi tratate ale Conferinţei de Pace de la Paris (1919 - 1920). Recunoaşterea internaţională a României Mari”, deschisă în perioada 21 martie – 21 aprilie 2019.

Acest proiect expoziţional face parte din seria de evenimente organizate de Muzeul Hărţilor pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Curatorii expoziţiei sunt dr. Stelian Obiziuc, consilier diplomatic în cadrul Unităţii Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe şi dr. Silviu Anghel, muzeograf la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

Expoziţia prezintă publicului cele mai importante tratate semnate de România la finalul Primului Război Mondial, alături de hărţile oficiale ale acestor tratate şi de cele folosite în cadrul întâlnirilor de lucru. Împreună, aceste documente redau complexitatea negocierilor şi argumentelor folosite de naţiunile implicate.

Expozitie Harti si tratate ale Conferintei de la Paris   afis1 jpg jpeg

La începutul anului 1919, puterile Antantei se pregăteau la Paris să negocieze și să semneze tratate care să redeseneze noua hartă a Europei şi a lumii. Până în 1920 s-au semnat tratate separat, cu fiecare putere învinsă: Germania (la Versailles), Austria (la Saint-Germain-en-Laye), Bulgaria (la Neuilly-sur-Seine), Ungaria (la Trianon), Imperiul Otoman (la Sèvres).

Acestea au stabilit noi granițe, o nouă ordine mondială, garantată de marile puteri învingătoare și au clarificat şi alte chestiuni, precum necesitatea garantării drepturilor minorităților.  

Ţara noastră s-a prezentat la Conferința de pace cu speranța realizării proiectului național, un stat al tuturor românilor. În urma negocierilor și a inevitabilelor compromisuri politice și diplomatice între toate părțile interesate, România a obținut recunoaşterea Marii Uniri de la 1918, Tratatele de Pace de la Paris consacrând în plan internaţional realităţile obiective de la sfârşitul Primului Război Mondial.