Expoziţia "Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă" la Muzeul Colecţiilor de Artă jpeg

Expoziţia "Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă" la Muzeul Colecţiilor de Artă

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 11 mai 2015

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să vizitaţi expoziţia Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă, deschisă în perioada 6 mai – 9 septembrie 2015 la sediul Muzeului Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111).

Expoziţia Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă este organizată de Muzeul Colecţiilor de Artă în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad la iniţiativa fiului colecţionarului, prof. dr. Ion-Christian Chiricuţă, şi a Argo Art Consulting.

Expoziţia cuprinde o selecţie de şaizeci şi cinci de obiecte de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, piese de mobilier şi textile) din colecţia renumitului medic oncolog Ion Chiricuţă. Unul dintre cei mai pasionaţi iubitori de artă ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuţă a achiziţionat de-a lungul vieţii obiecte de artă tradiţională, de artă decorativă europeană şi lucrări de artă românească modernă semnate de autori precum:Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Şirato etc.

Colecţia Ion Chiricuţă include, de asemenea, un bust în bronz al colecţionarului realizat de sculptorul Ion Irimescu şi un portret al acestuia de Corneliu Baba.

***

Ion Chiricuţă (1918-1988) a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Chirurgie din Bucureşti şi din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din ţară. Acestuia i se datorează amplul proces de modernizare a clădirii şi construcţia unui nou sediu în anul 1964, care îi va purta numele:Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

Activitatea de bun organizator a profesorului Ion Chiricuţă a fost dublată de cea ştiinţifică, el publicând un număr impresionant de articole ştiinţifice, atât în ţară cât şi în străinatate. Devenit profesor de oncologie în anul 1971, Ion Chiricuţă a facut parte din numeroase societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu:Société Internationale de Sénologie, Organisation Mondiale de la Santé, Union Medicale Balkanique. În anul 1987 acesta a fost numit preşedinte de onoare al Congresului Mondial de Chirurgie Plastică din Paris ca o încununare a tuturor reuşitelor sale în domeniul medical.

Expoziţia Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă este însoţită de un album al cărui autor este Adrian Buga, istoric si critic de artă.