Eveniment: De strajă la Palatul Regal jpeg

Eveniment: De strajă la Palatul Regal

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 23 aprilie 2018

Sâmbătă 28 aprilie începând cu ora 11.00, în curtea de onoare a Muzeului Național de Artă al României, va debuta programul „De strajă la Palatul Regal”, eveniment organizat în ajunul închiderii expoziției Atelier de front. Artiști români în Marele Război 1916-1918. Realizat în colaborare cu Asociația „6 Dorobanți” și invitații săi din alte asociații de reconstituire militară, evenimentul este organizat de dr. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu”, în colaborare cu doamna Alina Petrescu, curatorul expoziţiei.

Publicul va putea afla cum se desfășura o zi, în vreme de război, din viața unui soldat aflat în serviciul de gardă al Palatului Regal. La porți și la ușile de intrare vor fi postate santinele. Ofițerul de serviciu va controla posturile și va schimba gărzile la ore fixe. Apoi îi va da raportul generalului comandant care va trece trupele în revistă. 

De straja la palatul regal jpg jpeg

Vizitatorii vor putea admira trei artiști de front făcând schițe, la fel ca înaintașii lor de acum 100 de ani, pentru realizarea unor opere cu tematică militară. Aceasta pentru că, în vara anului 1917, în armata română a fost organizat un grup de plasticieni atașați Marelui Cartier General, Secția a 3-a Adjutantură, cu misiunea de a documenta vizual participarea noastră la conflictul armat, alături de forțele Antantei. Toți artiștii adunați sub arme, fie ei pictori sau sculptori, erau asimilați gradului de locotenet și primeau solda cuvenită. Perioada lor de activitate a fost destul de scurtă, din iunie până în septembrie, când a fost organizată o primă expoziție, cu circuit închis, în sălile Școlii de Belle-Arte din Iași apoi o alta, publică, în același loc, deschisă între 26 ianuarie și sfârșitul lunii următoare a anului 1918. Cei interesați a afla mai mult despre activitatea acestora vor primi explicații de la „soldații de duminică”, ei înșiși plasticieni în viața reală. Alții le vor face poze „la minut” într-un atelier fotografic de campanie. Cine dorește să trimită rudelor o carte poștală ilustrată cu tematică patriotică o poate face de la oficiul poștal militar unde adresa și textul se scriu cu toc și cerneală, ca în vremurile de demult. 

Muzică de fanfară, de promenadă și de dans contemporană Primului Război Mondial va fi difuzată ca fond muzical adecvat. Publicul este călduros invitat la acest spectacol de istorie vie care relevă abnegația și eroismul demonstrat de militarii care au luptat nu doar cu pușca și baioneta, ci și cu penelul și eboșoarul, elaborând opere de mare forță evocatoare și de o reală valoare artistică.