Eroii sunt de neînvins jpeg

Eroii sunt de neînvins

📁 Recomandări de film
🗓️ 15 ianuarie 2015

Angelina Jolie reînvie povestea unui veteran de război din cel de-Al Doilea Război Mondial în cea mai recentă peliculă regizată de ea, „Unbroken” (De neînvins). Acţiunea filmului surprinde traumele unui fost campion olimpic în timpul războiului şi al prizonieratului japonez.

Louis Zamperini a fost un erou de război. În 1936, era maratonist la Jocurile Olimpice de la Berlin. A terminat al optulea, dar chiar şi aşa a reuşit performanţa de a-l impresiona pe Adolf Hitler, care a cerut o întrevedere privată cu atletul. „A, tu eşti băiatul cu finnish-ul rapid”, i-ar fi spus Hitler când îi strângea mâna. În 1941, s-a alăturat forţelor aeriene americane şi a plecat la război. A fost trimis în Pacific, pe bombardierul B-24 Liberator „Super Man”. Şi aşa şi-a trăit Zamperini experienţa de război, ca un omexcepţional. Louis Zamperini a murit în 2014, la vârsta de 97 de ani, răpus de pneumonie.

afis unbroken 2 0 jpg jpeg

În amintirea sa, Angelina Jolie – faimoasa actriţă care acum se dedică mai ales regiei de film – a creat pelicula „Unbroken” (De neînvins). Filmul este o adaptare a cărţii scrise de Laura Hillenbrand, Unbroken:A World War II Story of Survival, şi urmăreşte viaţa lui „Louie” Zamperini, locotenent de gradul II în cadrul US Air Force, în vremea războiului. Este o lecţie despre anduranţă, despre curaj şi stăruinţă. După doi ani de război, în 1943, avionul său s-a prăbuşit în ocean şi a cruţat numai trei oameni. După 47 de zile de rătăcire pe suprafaţa apei, fără apă şi mâncare, supravieţuitorii au fost capturaţi de japonezi. Timp de doi ani, Zamperini a văzut faţa neagră a lagărelor de prizonieri de război japoneze.

Scenariul filmului a fost scris de fraţii Coen, iar rolul protagonistului i-a revenit lui Jack O’Connell. În film apar şi Domhnall Gleeson, Miyavi, Garrett Hedlund, Finn Wittrock. În cinematografele din România începând cu 23 ianuarie 2015.

Cel mai bun lunetist american

Chris Kyle a fost lunetist în Navy SEALs. Şi a fost unul foarte bun, căci timp de zece ani, a bătut recordul la ţinte doborâte – peste 150 de ucideri confirmate. Astfel că insurgenţii irakieni au pus o recompensă pe capul său. Povestea sa, redată în romanul autobiografic „American Sniper”, a fost adaptată şi cinematografic de Clint Eastwood, în filmul omonim. Cu Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes, Kyle Gallner, Sam Jaeger. Filmul intră în cinematografele din România din 30 ianuarie 2015.

american sniper jpg jpeg

„The Imitation Game”, un thriller istoric

În iarna lui 1952, autorităţile britanice au dat buzna în casa lui Alan Turing pentru a investiga un jaf. Dar cel arestat în final a fost chiar Turing, fiind acuzat de indecenţă, cu alte cuvinte, de homosexualitate. Acuzatul nu era un oarecare, ci genialul matematician britanic al cărui rol a fost esenţial în deznodământul celui de-Al Doilea Război Mondial. El a fost cel care a reuşit să spargă codul Enigma, ajutându-i pe Aliaţi să descopere planurile de război ale naziştilor. Cu Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong şi Charles Dance, în regia lui Morten Tyldum. În cinematografe din 30 ianuarie 2015.

imitation game jpeg jpeg