Eroi uitați ai României jpeg

Eroi uitați ai României

📁 Carte
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 15 decembrie 2014

La cincizeci de ani după eliberarea deținuților politici din România, doi jurnaliști au decis să facă un exercițiu de recuperare a amintirilor celor care, bătuți și torturați în beciurile Securității și închisorile comuniste, au reușit după 1964 să supraviețuiască nu fizic, ci sufletește, nelăsând chinurile la care au fost supuși să le distrugă spiritul. Aceștia sunt Supraviețuitorii:20 de oameni – trecuți pe la Canal, Pitești, Gherla, Aiud etc. – care, deși povestesc întâmplări de neimaginat, și-au păstrat verticalitatea morală și sufletească, credința, seninătatea și capacitatea de a ierta.

Cele 20 de interviuri urmăresc un fir comun:arestarea, procesul, viața în închisoare, eliberarea, gânduri despre România după 1989 și câteva mesaje pentru tinerii din ziua de astăzi. Munca depusă de Anca și Raul Ștef trebuie să fi fost dureroasă, emoțională, dar și aducătoare de satisfacții, căci au reușit să salveze de la uitare aceste povești. La final, dorința lor este ca „în timp ce trăiți aceste interviuri, în timp ce-i priviți în ochi pe acești oameni reali, să vă răspundeți, fiecare, pagină de pagină:«Eu ce-aș fi făcut? Aș fi rezistat?»”

Supravieţuitorii. Mărturii din temniţele comuniste ale RomânieiAutori:Anca Ștef, Raul ȘtefEditura Humanitas;număr pagini:312;preț:59 lei