Epoca Biedermeier în Ţările Române 1815 1859 jpeg

Epoca Biedermeier în Ţările Române 1815-1859

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită vineri, 6 decembrie 2013, de la orele 18.30 la vernisajul expoziţiei Epoca Biedermeier în Ţările Române 1815-1859, care are loc la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 49-53. Accesul la vernisaj se face exclusiv pe bază de invitaţie. Presa interesată de eveniment este rugată să se acrediteze la comunicare@art.museum.ro.

Expoziţia cuprinde o selecţie de aproximativ 235 piese de patrimoniu-pictură, grafică (desene, acuarele, gravuri), miniaturi, bijuterii, textile, argintărie şi mobilier-din fondul Muzeului Naţional de Artă al României, dintre care o parte prezentate în premieră absolută. Organizatoarele expoziţiei sunt Mariana Vida şi Elena Olariu, specialişti din cadrul secţiei de Arte Grafice.

Stilul Biedermeier este un stil internaţional, burghez, care s-a manifestat cu precădere în Germania, Austria, nordul Italiei şi ţările scandinave, în perioada 1815-1848. Expoziţia reflectă impactul acestui curent european asupra artei româneşti, într-o perioadă în care societatea românească trecea printr-un spectaculos proces de modernizare. 

Arta Biedermeier a fost caracterizată în trecut ca fiind simplă, comodă, lipsită de pasiune, un amestec de obiectivitate şi idilism. Istoricii contemporani încearcă astăzi să o prezinte într-o nouă lumină, apreciind interesul acesteia pentru intimism şi scenele de familie, pentru modul în care a coexistat alături de curente precum neoclasicismul sau romantismul. 

Parcursul expoziţional doreşte să ilustreze nu doar un stil, ci şi o epocă istorică românească, cu ajutorul unor lucrări semnate de artişti precum:Ion Balomir, Barbu Iscovescu, Constantin Lecca, Theodor Aman, Petre Mateescu, Ioan Negulici, Mişu Popp, C. D. Rosenthal, Gheorghe Tattarescu, Carol Pop de Szathmári, Franz Maschek, Josef Kriehuber, Michel Bouquet, Barabás Miklós, Charles Doussault Josef-August Schoefft, Auguste Raffet, Anton Chladek, Niccolò Livaditti, Mauriciu Löffler, Henric Trenk, Georg Venrich Walbaum, Carol Wallenstein etc.