Duminica la Muzeu jpeg

Duminica la Muzeu

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) are plăcerea de a organiza cel de-al cincilea curs multidisciplinar din cadrul programului educativ Duminica la muzeu, duminică, 11 mai 2014, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, București.

Tema întâlnirii din această duminică, cu durata de 90 minute, este Investigarea materialelor organice din obiecte de muzeu. Cromatografia de lichide și spectrometria în infraroșu. Prelegerea va fi susținută de doamna dr. Irina Petroviciu, cercetător științific în cadrul Centrului de Cercetări și Investigații Fizico-chimice și Biologice al MNIR și va fi urmată de aplicații practice prin intermediul cărora participanții vor avea prilejul de a utiliza spectrometria în infraroșu pentru identificarea unor materiale organice frecvent întâlnite în obiecte muzeale.

Cei prezenți vor descoperi importanța valorificării chimiei în context muzeal pe baza unui studiu de caz:identificarea coloranților naturali din piese textile de interes artistic și istoric. Coloranții naturali, de origine vegetală sau animală, au fost utilizați încă din Antichitate pentru a da culoare veșmintelor, textilelor decorative și de uz casnic. Inițial disponibili local și deveniți mai târziu obiect al comerțului, ieftini sau scumpi în funcție de metodele de obținere și prelucrare, subiect al disputelor, coloranții poartă amprenta locului, perioadei, tehnologiei de aplicare și al scopului în care piesele textile au fost create.Identificarea coloranților naturali prin tehnici analitice moderne permite descifrarea acestor mesaje și pune informația la dispoziția istoricilor, istoricilor de artă, conservatorilor și restauratorilor, contribuind la valorificarea obiectelor muzeale în beneficiul publicului larg.

Programul „Duminica la muzeu“ este coordonat de prof. Daniela Niculescu, absolventă a „Facultăţii de limbi şi literaturi străine“, specializarea engleză – germană și se adresează atât elevilor cu vârsta cuprinsă între 9 – 18 ani, cât şi părinţilor lor.

Pentru fiecare participare se achiziţionează un bilet de acces în muzeu cu valoarea de 7 lei, de la Casa de bilete. Înscrierile se fac la dna. prof. Daniela Niculescu, la numărul de telefon 0731.252.834 sau pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul, pr.mnir@gmail.com.