Două picturi de Grigorescu, evaluate până la 220 000 de euro, vor fi scoase la licitaţie jpeg

Două picturi de Grigorescu, evaluate până la 220.000 de euro, vor fi scoase la licitaţie

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 8 iunie 2011

Picturile "Nimfă dormind" şi "Ţărăncuţă cu fuior pe cale" de Nicolae Grigorescu, evaluate fiecare între 120.000 şi 220.000 de euro, vor fi scoase la vânzare la Licitaţia de Vară a casei Artmark, pe 15 iunie, în Capitală, informează un comunicat.

Licitaţia aduce în atenţie peste o sută de opere, dintre care 23 sunt concentrate în capitolul Tezaur.

Opera centrală a Licitaţiei de Vară din acest an este pictura "Nimfă dormind", semnată de Nicolae Grigorescu (ulei pe pânză, 46, 5 x 76 cm), unul dintre nudurile desăvârşite create de artist. Grigorescu însuşi se ataşase de această lucrare, precum relatează o cronică a vremii, pe care târziu s-a învoit să o vândă celebrului colecţionar de artă Ernest Goodwin, bancher, director adjunct al Banque du Roumanie până în 1910. Pictura dezvoltă motivul femeii în natură, ca muză şi obiect al contemplaţiei, artistul folosind mijloace de expresie simboliste pentru a exprima fascinaţia stârnită de trupul feminin. Valoarea estimativă a lucrării este cuprinsă între 120.000-220.000 de euro.

O altă lucrare semnată de Nicolae Grigorescu, tot o vedetă a licitaţiei, este pictura "Ţărăncuţă cu fuior pe cale" (ulei pe pânză, 55, 5 x 88, 5 cm). Aceasta abordează tematica satului tradiţional românesc, care i-a adus consacrarea artistului. Lucrarea provine din colecţia Eufrosinei Trancu-Săvescu, profesoară şi directoare a Şcolii Normale din Piatra Neamţ, una dintre primele studente străine admise la Universitatea din Berlin, şi ilustrează o scenă pastorală, prezentând aspectele stilistice ale ultimei perioade din opera grigoresciană, din apropierea anului 1900. Opera are o valoare estimată între 120.000 şi 220.000 de euro.

Organizatorii se aşteaptă ca aceste două opere din secţiunea Tezaur să ajungă pe primele locuri în clasamentul naţional al celor mai importante opere de artă tranzacţionate vreodată în România.

Tot Nicolae Grigorescu este prezent în Licitaţia de Vară cu o altă lucrare-"Ţărăncuţă cu broboadă albă" (ulei pe lemn 17, 5 × 14 cm)-estimată la 18.000-33.000 de euro.

Licitaţia de Vară oferă şi alte picturi celebre semnate de:Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Steriadi şi Nicolae Tonitza.

Lucrările pot fi admirate în expoziţia deschisă gratuit la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, în perioada 11-15 iunie.

Licitaţia de Vară va avea loc la acelaşi hotel pe 15 iunie, de la ora 19.30.