Doi daci şi un roman dau lecţii de istorie la şcoală jpeg

Doi daci şi un roman dau lecţii de istorie la şcoală

📁 Dacia antică
Autor: Anca Popescu
🗓️ 6 ianuarie 2011

În premieră pentru Baia Mare, trei arheologi din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie, costumaţi în daci şi romani au prezentat în faţa a peste 50 de elevi din clasele a IV-a, cele mai importante elemente din vestimentaţia strămoşilor noştrii, armele de luptă, precum şi elemente de gastronomie din primele secole.

Elevii claselor a IV-a A şi B de la Şcoala „Nichita Stănescu“ din Baia Mare au primit cu entuziasm vizita unui legionar roman, al unui războinic dac şi al unei căpetenii dacice care au purtat replici fidele din vestimentaţia specifică secolului al II-lea. Din recuzita războinicilor nu au lipsit coiful metalic, spada, scutul, pumnalul, suliţa sau lancea, cu care cei trei au defilat în faţa copiilor.

 Elevii au ascultat cu mare atenţie explicaţiile arheologilor, care le-au arătat şi povestit micuţilor despre fiecare armă în parte şi fiecare obiect vestimentar. „Dacii purtau o pelerină mare şi groasă, care noaptea o foloseau pentru a se acoperii, asemenea unui sac de dormit. Totodată, cămăşile din zale ale dacilor erau realizate manual şi erau alcătuite din 12.000 de inele mici din fier, care cântăreau legate, peste 10 kilograme”, le-a explicat copiilor, Marius Ardeleanu, unul dintre arheologul actor. Pe lângă prezenţa propriu-zisă a celor trei războinici, copiii au putut afla şi o parte dintre secretele gastronomice dacice şi modul de preparare al bucatelor, al olăritului şi multe alte lucruri specifice dacilor şi romanilor. După prezentarea „recuzitei“, elevii au avut ocazia să atingă şi chiar să probeze o parte dintre scuturile, coifurile şi chiar suliţa şi armele războinicilor. „Scopul acţiunii este acela de a stârni interesul copiilor pentru istorie şi arheologie.

Ei sunt la vârsta la care învaţă despre toate aceste lucruri şi are un impact mult mai mare să vadă în carne şi oase toate aceste personaje. Costumele pe care le purtăm nu sunt nici închiriate nici cumpărate, ci sunt realizate din materiale cât mai apropiate de cele pe care dacii şi romanii le foloseau în vestimentaţie:in, cânepă şi piele. Atât costumele cât şi armele pe care le-am prezentat azi copiilor au fost realizate de membrii asociaţiei «Terra Dacica Aeterna» din Cluj Napoca, din care şi eu fac parte”, a explicat Marius Ardeleanu, iniţiatorul acestei acţiuni.

Motivul pentru care arheologii le predau elevilor cursuri de istorie chiar la şcoala în care micuţii învaţă, este acela de a-i atrage pe aceştia spre istorie şi cultura dacică şi romană, urmând ca în luna iunie să aibă loc cursuri de ceramică, cusut, ţesut şi chiar gastronomie menite să-i înveţe pe copii tradiţiile şi obiceiurile din vremea dacilor şi a romanilor.