Conflicte dintre generaţii png

Documentarul "Descifrarea codului Maya", la TV

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 4 mai 2011

Procesul lung de înţelegere a limbajului maya este prezentat astăzi, de la 18.15, în documentarul care clarifică misterul civilizaţiei dispărute.

"Descifrarea codului Maya" este producţia care prezintă concluziile din ultimele câteva decenii ale unor istorici, etnografi şi arheologi, astronomi şi lingvişti, artişti şi amatori cu privire la civilizaţia maya. Ei au contribuit la această mare descoperire:un limbaj care ne dezvăluie o importantă pagină din istoria civilizaţiei lumii. Documentarul are la bază cartea cu acelaşi nume scrisă în 1992 de Michael Coe, un cunoscut arheolog american.

Un efort colectivProducţia din 2008 este opera regizorului David Lebrun şi include interviuri cu cei care au fost direct implicaţi în dezlegarea codului, de la celebri cercetători până la tânărul pasionat de arheologie care a pus cap la cap tot ceea ce ştiau arheologii până în acel moment şi a reuşit să spargă codul. Pentru a prezenta această călătorie în ceea ce înseamnă civilizaţia maya şi pentru a explica dezvăluirile acestor scrieri maya, realizatorii documentarului ajung în zone izolate ale Mexicului şi ale Americii Centrale. Civilizaţia maya a fost mult timp considerată un mister imposibil de rezolvat.Totuşi, cercetătorii nu s-au lăsat descurajaţi de ritmul lent de evoluţie a lucrurilor şi au perseverat în aflarea adevărului din spatele acestui popor foarte avansat din punct de vederea al dezvoltării artistice, economice şi politice. Cunoscută pentru calendarul ce prevesteşte sfârşitul lumii, populaţia din America Centrală ascundea, până la descifrarea alfabetului lor, multe alte secrete. Secrete dezvăluiteAceastă cultură a fost aproape complet distrusă de expediţiile spaniolilor creştini care vedeau tradiţiile maya ca pe o venerare a diavolului. Câţiva reprezentanţi ai vechii civilizaţii maya încă mai există, iar documentarul care povesteşte descifrarea limbajului complicat al mayaşilor arată cum această comunitate încearcă să-şi convingă membrii să păstreze tradiţiile.

<br>