Discursuri care au schimbat lumea jpeg

Discursuri care au schimbat lumea

📁 Carte
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 15 februarie 2016

Cuvintele, mai puternice decât sabia – o idee veche de când lumea, care ar putea servi drept motto pentru acest volum:Discursuri care au schimbat lumea. Sunt cuvântări faimoase, mai vechi (de la Iisus și Mahomed) sau mai recente (George W. Bush, Papa Francisc, Vladimir Putin), care au avut un rol important în istorie, fie el pozitiv sau negativ. 

Unele sunt discursuri mobilizatoare – precum cele ale lui Winston Churchill, din Al Doilea Război Mondial („Sânge, trudă, lacrimi și sudoare”);altele, de propagandă (Lenin, „Toată puterea Sovietelor”). Unele stau drept mărturie pentru evoluția drepturilor civile – Martin Luther King Jr., cu al său „Eu am un vis”, sau Nelson Mandela, cu „Un ideal pentru care sunt pregătit să mor”;altele amintesc de iluziile secolului trecut (Vaclav Havel, „Trăim într-un mediu moral contaminat”). 

Cele peste 50 de cuvântări adunate în această antologie sunt precedate de scurte explicații, pentru a le pune în context, astfel încât și un cititor mai puțin familiarizat cu istoria să le poată înțelege pe deplin. O lectură interesantă, edificatoare în multe privințe, care arată că „un discurs celebru nu reflectă doar adevărul epocii sale, ci captează deopotrivă marea minciună”.

Discursuri care au schimbat lumea

cu o introducere de Simon Sebag Montefiore

Editura Trei;număr pagini:312;preț:49 lei

2877 jpg jpeg