Din zbor de pasăre   concert de muzică românească modernă și contemporană jpeg

Din zbor de pasăre - concert de muzică românească modernă și contemporană

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 10 iulie 2017

Miercuri 12 iulie, la orele 20, în Sala Casella de la Accademia Filarmonica Romana, (via Flaminia 118, Roma), va avea loc concertul BIRD’S-EYE VIEW | DIN ZBOR DE PASĂRE, oferit de SonoMania New Music Ensemble, grup format din Raluca Stratulat (vioară), Mihai Pintenaru (clarinet), Eugen-Bogdan Popa (violoncel), Mihai Măniceanu (piano), sub direcția artistică a Dianei Rotaru.

Concertul este organizat în colaborare cu Accademia Filarmonica Romana și SoleArt, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Bird’s Eye View (Din Zbor de Pasăre) este un proiect de concert care oferă o viziune incompletă, fugitivă, “din avion”, asupra muzicii românești camerale moderne și contemporane, acoperind generații și stiluri foarte diferite. Începând cu George Enescu, părintele școlii românești de compoziție de astăzi, și sublima sa Sonată a 2-a pentru vioară și pian, programul ansamblului bucureștean SonoMania oferă două opusuri de referință pentru clarinetiști - Sonată pentru clarinet solo de Tiberiu Olah și Fum de Doina Rotaru -, Fantasia quasi una sonata pentru violoncel și pian de Aurel Stroe, precum și două lucrări pentru ansamblu aparținând mai tinerei generații de compozitori: o bijuterie ludică postmodernă, “Invitație la Vals” de Mihai Măniceanu” și “Verde” de Diana Rotaru. Cantabilitatea romantică, forța, umorul mucalit dar și doinirea specific românească, toate aceste culori expresive sunt folosite pentru a picta un tablou cât mai divers al contextului muzical românesc actual, (cu)prins între nou și tradițional.

Unul dintre obiectivele principale al ansamblului SonoMania, înființat în 2012 de către compozitoarea Diana Rotaru, este câștigarea unui public nou pentru muzica modernă și contemporană, o muzică vie pe care membrii ansamblului o iubesc și o cântă cu pasiune încă din primii ani de studiu. SonoMania participă cu precădere în concerte cu o componentă interdisciplinară sau multimedia, fiind și un promotor al muzicii tinerilor compozitori din România. SonoMania a participat la festivaluri importante, precum Săptămâna Internațională a Muzicii Noi – SIMN (București, 2012-2013, 2016), Festivalul Internațional de Arte Noi InnerSound (București, 2012-2016), Bucharest Music Film Festival – ArCuB (2012-2014), Toamna Muzicală Clujeană (Cluj, 2016), Craiova Muzicală (Craiova, 2016), CIMRO DAYS (2014), Festivalul de Muzică Contemporană Happoman 2012, a 18-a ediție (Coreea de Sud, 2012), Festivalul internațional Meridian – Zilele SNR-SIMC (București, 2012-2016), Catsheuvel Festival (Haga, 2014), Noaptea Albă a Galeriilor (București, 30 septembrie 2016). Concertul de debut a fost inclus ca eveniment paralel în cadrul Bienalei Internaționale de Artă Contemporană din București 2012.

Cei patru membri ai ansamblului (Raluca Stratulat, vioară; Mihai Pintenaru, clarinet; Eugen-Bogdan Popa, violoncel și Mihai Măniceanu, pian), sunt muzicieni afirmați în România, care întreprind primii pași și pe scena internațională, după o formație de excelentă în cadrul Universitatea Națională de Muzică din București.

Concertul se desfășoară în cadrul festivalului de vară de la Accademia Filarmonica Romana intitulat Desideria, care se desfășoară la Roma în perioada 26 iunie - 15 iulie 2017. Detaliile legate de bilete și rezervări sunt disponibile pe site-ul www.filarmonicaromana.org