De văzut în luna decembrie jpeg

De văzut în luna decembrie

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 18 decembrie 2021

Care sunt filmele sau documentarele istorice de văzut în luna decembrie? Iată sugestiile redacției Historia.

Povestea Dianei

LA CINEMA | DIN 17 DECEMBRIE

Suntem în decembrie 1991. Căsătoria Prințului și a Prințesei de Wales s-a răcit de mult. Deși zvonurile despre infidelități și despre un divorț continuă să apară, în aparență se păstrează liniștea pentru sărbătorile de Crăciun la Sandringham Estate. Se mănâncă, se bea, se trage cu arma, se vânează. Diana cunoaște rețeta. Însă, anul acesta, lucrurile vor sta altfel...

Filmul Spencer prezintă povestea ficționalizată a deciziei Prințesei Diana (interpretată de Kristen Stewart) de a divorța de Prințul Charles (Jack Farthing) și de a părăsi familia regală britanică.

impotriva artei jpg jpeg

Împotriva „artei degenerate”

ONLINE PE PLATFORMA HAPPY CINEMA 

În 1937, regimul nazist a organizat două expoziții de artă în München: una menită să stigmatizeze „arta degenerată”, cealaltă, curatoriată personal de Hitler, pentru glorificarea „artei clasice”.

Picturi celebre semnate de Johannes Vermeer, Sandro Botticelli, Pablo Picasso, Henri Matisse, Pierre-Auguste Renoir, Marc Chagall, Claude Monet și mulți alții au fost furate și ascunse, iar proprietarii lor au fost obligați să le doneze Führerului în schimbul libertății. 

 Hitler versus Picasso și alții este un documentar istoric despre campania regimului nazist împotriva așa-zisei „arte degenerate”, etichetată drept „cosmopolită și comunistă”.

Filmul este o călătorie extraordinară prin cinci expoziții ce cuprind un număr impresionant de capodopere, fiecare fiind însoțită de o serie de povești impresionante, atât din punct de vedere artistic, cât și uman.

Fotografia ca armă socială

ONLINE PE HBO GO

Cunoscut mai ales pentru portretele sale emblematice cu americani de culoare surprinși în momente de durere, glorie și de zi cu zi, fotograful și cineastul Gordon Parks a fotografiat pe toată lumea, de la Malcolm X la Gloria Vanderbilt și Muhammad Ali. 

 Documentarul Alegerea armelor: Calea lui Gordon Parks prezintă viața acestui fotograf cu o carieră îndelungată, primul afroamerican angajat de revista „Life”. De-a lungul anilor, Parks a capturat umanitatea profundă a oricărei persoane destul de norocoase să se afle în fața lentilei sale. 

 Prin imaginile sale frapante, el a distrus ideile convenționale legate de cine este american, și, folosindu-se de aparatul său foto ca de o armă, a luptat pentru dreptate socială în Statele Unite și peste hotare, devenind, în timp, și romancier, dar și regizor la Hollywood.

Regii escrocheriilor jpg jpeg

Cum să fentezi sistemul

ONLINE PE NETFLIX

Regii escrocheriilor este un documentar despre oamenii care au înșelat sistemul.

Începând cu 2008, un grup de escroci francezi, proprietari de afaceri și mari finanțatori, au început o schemă de sustragere a sutelor de milioane de euro provenite din taxa pe valoarea adăugată, aplicată tranzacțiilor din cadrul Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii. Banii au fost atât de mulți, încât respectivii au ajuns fabulos de bogați peste noapte. 

Întrebat despre rolul său în marele plan, la câțiva ani după ce a intrat în închisoare, Mardouche „Marco” Mouly râde, gesticulează și spune pur și simplu că el a fost a cincea roată, în niciun caz creierul operațiunii.

Articolul a fost publicat în numărul 239 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără AcumCumpără Acum

coperta historia 239 jpg jpeg