DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în aprilie   mai 2021 jpeg

DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în aprilie - mai 2021

📁 Recomandări de film
🗓️ 16 aprilie 2021

Frumoasele mele lalele 

Online pe Netflix 

1637. În Amsterdam, economia era sinonimă cu arta, iar totul se paria pe un bulb pe lalea. Atât de prețioasă era o floare încă nenăscută. Erau anii când lumea a fost cuprinsă de „mania lalelelor” – și ea este redată cel mai bine în pelicula Tulip Fever, ce îi are în distribuție pe Cristoph Waltz, Judi Dench şi Cara Delevingne. Toată nebunia de atunci este redusă la o singură poveste, o rețetă clasică, dar cu o altă... culoare: o femeie frumoasă, doi bărbaţi îndrăgostiţi, o lalea şi un sac cu bani. 


tulip fever jpeg jpeg

Laleaua a creat o adevărată isterie a culorii încă de la început, din 1593, când Charles de l’Écluse a adus-o în Europa. Negustorii s-au prins repede că floarea va fi o pasiune de durată a olandezilor, așa că au început să scoată bani frumoși de pe urma vânzării frumoaselor flori. Un bulb de lalea ajungea în secolul al XVII-lea să se vândă de 10 ori mai mult decât preţul normal, iar într-o singură zi se făceau mai multe tranzacţii cu aceeaşi floare. Totul a explodat la jumătatea secolului al XVII-lea, când oamenii ajunseseră să își dea la schimb întreaga avere pentru un pumn de bulbi rari.  

Cornelis Sandvoort este un negustor bogat și văduv, retras din activitate, pe care nu-l mai interesa lumea afacerilor, ci doar să aibă un moștenitor. El o întâlnește pe Sophia, o orfană crescută la mănăstire, pe care bărbatul o ia de soție, în ciuda vârstei fragede de 16 ani. Monotonia vieții ei este întreruptă de vizita pictorului Jan van Loos, chemat de Sandvoort special pentru a-i desena portretul gingașei fete. Tinerii se îndrăgostesc şi, în speranţa de a-şi construi un viitor împreună, decid să investească în afacerea cu lalele. Lucrurile se complică atunci când în peisaj apar o prostituată şi copilul ei, iar țara este cuprinsă de haosul unei crize economice.  

Pelé, superlativul 

Online pe Netflix 

El a fost cel mai bun. Nu unul dintre cei mai buni, ci chiar cel mai bun. El este părintele jocului frumos – o jogo bonito, cum spun portughezii. S-a născut cu talent fără să știe ce înseamnă asta și a muncit, a muncit, a muncit și a ajuns Pelé – fără să-l ajute vreo mână a lui Dumnezeu. Este singurul fotbalist care a câștigat trei titluri mondiale și este cel mai bun marcator din istoria reprezentativei Braziliei: 77 de goluri în 92 de meciuri.  


pele2 jpeg jpeg

Pelé a trecut repede de la mingea făcută din ziare și legată cu sfoară la una așa cum se cade. Și a devenit cel mai bun: un exemplu atât pentru sportivi, cât și pentru omul de rând. Seriozitatea, pasiunea și zâmbetul mare (pe care nu l-a pierdut niciodată) – așa era fotbalistul Pelé. Ni-l aducem aminte măcar de la Mundialul din 1970 când România a întâlnit Brazilia. Căpitanul Mircea Lucescu a rămas cu tricoul lui Pelé, iar întreaga lume a rămas cu imaginea fotbalistului perfect, cărat pe umeri, cu un sombrero mare pe cap. 

Primele rumori de război 

Viasat History 

Duminică, 9 mai 

Ora 00:00 

1933 nici nu începuse bine și vestea că Adolf Hitler devenise cancelarul Germaniei a surprins întreaga Europă. Primii care au putut să vadă debutul tragediei au fost diplomații aflați în capitala Germaniei. Ei sunt protagoniștii documentarului Ambasadorii de la Berlin: primele avertismente despre Al Doilea Război Mondial. Ei, diplomații, au opus rezistență naziștilor, nepermițându-le să intre cu forța în cercurile lor. Au încercat pe cât posibil să anunțe întreaga lume că un pericol de neimaginat o să o acapareze. Documentele de arhivă care au fost puse la dispoziție – multe dintre ele încă fiind păstrate secrete – dezvăluie primele rumori ale războiului, ca sunetul unui roi de albine pe care îl auzi în depărtare – pericolul venea, dar nimeni nu fugea. Tot ce făceau diplomații era în zadar.  


ambasadori jpg jpeg

Arme născute din istorie 

The History Channel 

Din 15 aprilie, în fiecare joi 

Ora 20:00 

Focul și armele sunt două dintre cele mai importante elemente care au dus la evoluția omului. Ele şi-au păstrat misterul, sacralitatea de-a lungul istoriei și o mai fac și astăzi, tradiția lor fiind dată mereu mai departe. Așa se întâmplă și în seria Arme născute din foc, ajunsă la cea de-a VIII-a ediție. Chiar gazda evenimentului aduce cu sine istoria și tradiția. Grady Powell. Fost membru al Forțelor Speciale ale Armatei SUA, Powell este expert în supraviețuire și în mobilitate, specializat în arme de dimensiuni mici. El a pășit pe urmele bunicului său, care a luptat în Al Doilea Război Mondial, precum și pe ale tatălui, de asemenea membru al Forțelor Speciale în timpul Războiului din Vietnam. După ce a servit cu distincție ca membru al Beretelor Verzi, a devenit instructor pentru armată, poliție și civili în medicină traumatică, tehnici de salvare a vieții şi măsuri de utilizare defensivă a armelor. Așadar, fiecare vine cu povestea lui și fiecare își construiește arma lui.  


Forged in Fire jpeg jpeg

Shakespeare. A fost sau nu a fost? 

HBO 

Vineri, 16 aprilie 

Ora 18:50 

HBO GO 

Acțiunea este plasată în timpul politicii din Anglia elizabetană, iar Anonymous speculează o problemă care a intrigat de secole academicieni și minți strălucite, de la Mark Twain și Charles Dickens la Henry James și Sigmund Freud, și anume: cine a fost autorul pieselor creditate William Shakespeare? Experții au dezbătut, au fost scrise cărți, iar cărturarii și-au dedicat viața protejării sau dezbaterii teoriilor din jurul autorului celor mai renumite opere din literatura engleză. Se găsește un răspuns posibil, concentrându-se pe poveștile romantice ilegale de la Curtea Regală și pe schemele nobililor lacomi înfometați de puterea tronului, povești ce au fost expuse în locul cel mai bun: scena londoneză. 

Bani murdari 

Viasat History 

Sâmbătă, 8 mai 

Ora 22:00 

În iunie 1940, Hitler își lansa armata în Franța, Belgia și Olanda. Totuși, rezervele financiare ale celui de-al Treilea Reich erau aproape goale: nici bani, nici petrol. Cum au reușit naziștii să declanșeze catastrofa când erau lipsiți de resurse și țara avea o economie slăbită? În documentarul Economia nazistă: bani pătați de sânge, cercetători britanici, nemți și francezi explică mecanismele interne de funcționare ale sistemului nazist prin personaje-cheie, pe care istoria le-a lăsat în urmă.  

Acest articol a apărut în numărul 231 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 aprilie - 15 mai 2021, dar și în format digital, pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum