De la Constantinopol la Istanbul  Povestea unui imperiu uitat jpeg

De la Constantinopol la Istanbul. Povestea unui imperiu uitat

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 6 ianuarie 2014

Fundatia Calea Victorieiva invita incepand de miercuri 8 ianuarie, ora 19:00, la atelierul De la Constantinopol la Istanbul. Povestea unui imperiu uitat, sustinut de istoricul Monica Neatu.

Sfanta Sofia, mozaicurile de la Ravenna, minunatele manastiri de la Meteora sau de la Muntele Athos-cu toti am auzit de ele, poate le-am vizitat sau planuim sa o facem. Dar cat de bine cunoastem imperiul care a oferit lumii una dintre mari civilizatii europene? Imperiul bizantin pare pierdut undeva in negura istoriei, ultra studiat de specialisti si putin accesibil publicului larg. Imaginea sa stralucitoare si erudita se pierde in spatele stereotipurilor de tot felul. Ce mai retinem astazi sunt disputele teologice nesfarsite, intrigile politice si imaginea unei societati dominate de fenomenul religios.

Va invitam sa descoperim impreuna, de-a lungul a trei ateliere, povestea unui imperiu uitat pe nedrept. Cu ajutorul imaginilor si textelor, vom afla detalii legate nu doar de mediul intelectual bizantin, dar si de viata publica si privata, vom arunca o privire curioasa in palatul imperial si vom admira arta, ceremoniile si moda de la curte.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. De la Roma la Constantinopol.Fondarea unei noi capitale imperiale. Un imperiu si o tripla influenta:elenistica, romana si crestina. Fastul si eleganta unui oras-putere si stralucire. Constantin si Justinian – imparatii antichitatii tarzii. Sfanta Sofia si mozaicurile de la Ravenna. O legenda intunecata – Theodora. Scene de viata privata. Moda.

2. De la Constantinopol la Venetia.Grecizarea imperiului. Un concept si semnificatiile sale – Commonwealth-ul bizantin. Arta bizantina de la iconoclasm la Renasterea Paleologilor. Bizantul si cruciadele. 1204 – o civilizatie se scindeaza. Influente bizantine in Occident.

3. „Bizant dupa Bizant”.1453 – prabusirea unui imperiu si o legenda.  Mostenirea bizantina in spatiul sud-est european. Moscova – a treia Roma. Aventura unui imperiu in cultura europeana – metamorfozele Bizantului de la Iluminism la Art Nouveau.

Lector:Monica Neatu

Data incepere:8 Ianuarie 2014;Ora curs:19:00

Numar ateliere:3

Frecventa:saptamanal, miercuri

Cost:140 ron;Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):130 ron

Locul desfasurarii:Fundatia Calea Victoriei-Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro