«De la Burebista la Iohannis»  O perspectivă inedită asupra istoriei jpeg

«De la Burebista la Iohannis». O perspectivă inedită asupra istoriei

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 23 februarie 2017

Volumul ”De la Burebista la Iohannis. Istorii, analize, satire”, semnat de istoricul Sorin Mitu și apărut la editura Polirom, este disponibil în librăriile din toată țara și în curând va apărea și în format electronic.

”De la Burebista la Iohannis. Istorii, analize, satire”, un nou volum sub semnătura istoricului Sorin Mitu, a apărut recent la editura Polirom, potrivit unui comunicat al editurii. 

”Nu avem nicio șansă să înțelegem cu adevărat cum a arătat, cum arată și cum va arăta țărișoara noastră dacă nu o plasăm într un context internațional și dacă nu o comparăm, în fiecare clipă și la fiecare parametru, cu prietenii și rivalii ei, cu vecinii de aproape sau de departe”, afirmă Sorin Mitu.

Volumul cuprinde capitolele:”Românii și maghiarii:un cuplu de coșmar?”, ”Propaganda rusească la români:de la Dimitrie Cantemir la Ion Iliescu”, ”Terorismul islamist, legislația «Big Brother» și negativismul românesc”, ”Familia românească, între Nunta Zamfirei și Leana &Costel”, ”Istoria, genealogia și geopolitica lui Moș Crăciun”, ”Școala românească și reformele ei minunate”, ”De zece ani în Europa:incredibila istorie a Remainiei”, ”Alegerile și democrația:un mit enervant al vremurilor noastre?”, ”Modele ale naționalismului românesc:de la naționalismul pinguin la naționalismul zombie”.

sorin mitu de la burebista la iohannis 0 jpg jpeg

”Este poporul nostru atât de măreț cum cred unii dintre noi sau e un ghinionist al istoriei, cum susțin alții? De ce românii nu au reușit să progreseze mai repede după 1989? De ce nu se înțeleg cu maghiarii? Încotro se îndreaptă satul românesc? Dar învățământul?” sunt câteva dintre temele pe care le dezvoltă istoricul în volum. 

De la fotbal și complicata problemă a naționalismului până la frauda electorală în varianta autohtonă și terorismul islamist, Sorin Mitu oferă o perspectivă inedită, nu de puține ori plină de umor, asupra istoriei, societății, culturii și politicii romanești. Concluzia? Moștenirea trecutului nu este întotdeauna pe placul nostru și uneori ne este destul de greu să învățam din lecțiile istoriei, dar putem fi optimiști:dacă acum un secol ne aflam la porțile Orientului, acum am intrat în Occident, cu toate beneficiile care decurg de aici. 

Sorin Mitu este profesor și director al Departamentului de Istorie Modernă la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj, specializat în istoria Transilvaniei, imagologie comparată și studiul naționalismului. Predă cursuri în domeniul Istoriei, Relațiilor Internaționale și Studiilor de Securitate.