DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada octombrie   noiembrie 2020 png

DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada octombrie - noiembrie 2020

📁 Carte
🗓️ 4 noiembrie 2020

Complot și confruntare

Viața Mariei Stuart a fost o luptă continuă pentru supraviețuire: s-a născut prematur și a devenit regina Scoției la doar șase zile, în urma morții tatălui ei. Așadar, iată, Maria s-a născut să fie regină. A fost subiectul intrigilor încă de mică, dar mai ales de când a împlinit vârsta adecvată pentru a-și exercita funcția.

maria stuart jpg jpeg

Suverană a Scoţiei, dar recunoscută de catolici şi ca regină a Angliei şi considerată, aşadar, o ameninţare de verişoara sa, Elisabeta, Maria Stuart s-a aflat și în centrul multor comploturi împotriva protestanților. De aici preia povestea Stefan Zweig, cu cuvintele sale frumos meșteșugite: anii confruntării cu Elisabeta și procesul său pentru înaltă trădare. O viață care se termină cu una dintre cele mai cunoscute și mai dramatice execuții din istorie – trei încercări i-au trebui călăului să decapiteze un om nevinovat.

Este portretul literar al unei regine cu principii, loială credințelor, al unei femei curajoase îngenuncheate de Istorie, după cum afirma chiar autorul austriac.

Maria Stuart 

Autor: Stefan Zweig 

Editura: Polirom 

Număr de pagini: 376 

www.polirom.ro

Dialog între istorici

Cine? Ce? Când? Unde? De ce? Sunt întrebările mari despre istoria recentă, o istorie care are un numitor comun pentru toate subiectele: Securitatea. Un nume, o instituție în jurul căreia au planat mereu misterul, intriga, camuflajul. Principalele unghiuri de abordare, informațiile acumulate de-a lungul ultimilor 30 de ani, dar și istoria contrafactuală sunt întoarse pe toate părțile într-un dialog concentrat dintre istoricii Flori Bălănescu și Cristian Troncotă.  

Sunt întrebări incomode, întrebări care încă macină mintea multor români. Întrebări despre istoria de ieri, dar mai ales despre cea de azi: ce s-a întâmplat cu securiștii după 1989? Ce (mai) înseamnă azi serviciul de informații, cum s-a format și cât știm despre el? Este un dialog ca o aventură în căutarea adevărului istoric, căci, până la urmă, adevărul este tot ceea ce contează.

corint jpg jpeg

Securitatea noastră cea de toate zilele 

Autori: Flori Bălănescu, Cristian Troncotă 

Editura: Corint 

Număr de pagini: 304 

www.edituracorint.ro

Poveste de spion 

Spionul care a schimbat istoria 2D jpg jpeg

În anii ’30, una dintre principalele preocupări ale lui Stalin era rivalitatea cu Statele Unite ale Americii – sau, mai degrabă, cum să reușească să-i ajungă din urmă și să-i depășească pe americani. La capitolul inovație și tehnologie, dictatorul rus a găsit repede metoda: infiltrarea unor spioni sovietici printre specialiștii americani. Așa se face că pentru o primă misiune au fost aleși doi spioni. Destinația: Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT). Aici începe povestea lui Stanislav Sumovski (nume de cod: Agent Blériot), cunoscut în istorie drept părintele aviației rusești. Misiunea lui este povestea la scară mică a modului în care au ajuns sovieticii să dețină informații care, nu mult mai târziu, aveau să schimbe istoria: înfrângerea Germaniei naziste.  

Spionul care a schimbat istoria 

Autoare: Svetlana Lokhova 

Editura: Rao 

Număr de pagini: 464 

www.raobooks.com

Istoria ca un fir de ață 


istoria ca un fir de ata jpg jpeg

Țesăturile, materialele, pânzeturile și toate celelalte accesorii necesare lor au pus umărul la evoluția omenirii. De la firele vechi de 30.000 de ani, de la țesăturile de in din Egiptul antic la Drumurile Mătăsii, de la fiicele lui Zeus, Clotho, Lachesis și Atropos, care personificau destinele torcând, depănând și curmând firul vieții, până la împărătesele din China. De la Revoluția industrială la revoluția Hi-tech. De la costumele soldaților la costumele olimpicilor. Toate au contribuit la schimbarea cursului omenirii.  

Autoare: Kassia St. Clair
Editura: Baroque Books & Arts
Număr de pagini: 448
www.baroquebooks.ro

Acest articol a apărut în numărul 225 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 octombrie - 14 noiembrie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum