DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada februarie   martie 2021 jpeg

DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada februarie - martie 2021

📁 Carte
🗓️ 6 martie 2021

Dincolo de sârma ghimpată 

Se vorbește adesea despre Rai și despre iad ca despre două tărâmuri fictive. Ele există însă – iadul, cel puțin, poartă atâtea nume, iar unul dintre ele este Auschwitz. Peste 1,3 milioane de oameni au fost trimiși în lagărul de concentrare din Polonia ocupată de naziști, iar dintre ei aproape 7.000 au mai fost găsiți în viață de soldații sovietici, în ianuarie 1945.  

Unul dintre cei care au supraviețuit și care au descris ce înseamnă iadul a fost Eddy de Wind. A reușit să scape de o primă deportare, dar imediat după ce și-a luat, în secret, rezidențiatul în psihanaliză, la Amsterdam, a mers voluntar în lagărul de tranzit de la Westerbork, unde spera să-și regăsească mama. Doar că era prea târziu – ea deja fusese trimisă la Auschwitz. La Westerbork, însă, își întâlnește sufletul-pereche, alături de care a fost deportat în lagărul unde se mai afla mama lui.  


Auschwitz ultima statie1 jpg jpeg

Acolo, la Auschwitz, l-au găsit trupele Armatei Roșii, și tot acolo a început să-și scrie memoriile – tot ce i-au simțit corpul și sufletul a pus într-o carte-document. A supraviețuit iadului de dincolo de sârma ghimpată, dar cu ce preț? – el avea să devină unul dintre primii oameni care au abordat științific problema vinii supraviețuitorului.  

Autor: Eddy de Wind 
Editura: Humanitas 
Număr de pagini: 264 
www.libhumanitas.ro 

Allô, oui 

Parisul semiîntunecat. Parisul cu miros de Chanel 5, îmbrăcat în mătase și în dantelă. Parisul budoarului. În acest Paris făcea legea Madame Claude și echipa ei de fete. Practicau cea mai veche meserie din istorie, dar ofereau și ceva în plus: discreția, lucru care conta cel mai mult pentru clienții lor cu cărți de vizită impresionante. Pe Madame Claude o știau toți – toată elita, toți jurnaliștii. Stătea departe de ochii curioșilor și învârtea pe degete milioanele de dolari și sutele de aristocrați. Din apartamentul ei select, răspundea scurt la telefon: „Allô, oui”. Acesta era codul și cine trebuia îl știa.  


madame claude jpg jpeg

Arhivele poliției și ale serviciilor secrete stau mărturie că ea a existat, sub numele real de Fernande Grudet. Dar cine avea curajul să ridice problema legalității acțiunilor ei, când spatele îi era asigurat de o înțelegere cu Palatul Élysée? Madame Claude este un simbol al Franței postbelice, dar al unei istorii parcă prea pudice să o recunoască mai mult decât șoptit.  

Autor: William Stadiem 
Editura: Corint 
Număr de pagini: 362 
www.edituracorint.ro 

Cicatrice

Ecoul gloanțelor Primului Război Mondial încă nu era amuțit când cea de-a doua conflagrație mondială a deschis primul foc. Omenirea abia se repara, petic cu petic, și cu siguranță nu era pregătită pentru încă o mare traumă. Ce s-a întâmplat în timpul războiului a rămas scris în sute de cărți de istorie, însă consecințele sale sunt resimțite până în prezent.  


polirom jpg jpeg

Iată, așadar, un inventar al tuturor așteptărilor, promisiunilor, visurilor. O listă a monștrilor și a eroilor, a ideologiilor și a mitologiilor. O lume postbelică, așa cum o descrie Keith Lowe, care se zbate între două mari sentimente-concepte: frica și libertatea.  

Editura: Polirom 
Autor: Keith Lowe
Număr de pagini: 456 
www.polirom.ro 

Portret haute couture 

Diana Vreeland, editorul-șef al revistei „Vougue” în anii  ’60-’70, spunea așa: „Dacă o femeie venea îmbrăcată într-o rochie Balenciaga, nicio altă femeie din jurul ei nu mai exista”. Așa descria, simplu și cuprinzător, munca unuia dintre cei mai faimoși, dar și mai misterioși creatori de haute couture, Cristobal Balenciaga. Designerul care a schimbat industria modei era atât de retras încât jurnaliștii se întrebau dacă el există cu adevărat.  


balenciaga jpg jpeg

Abia acum, la 49 de ani de la moartea sa, avem o biografie intimă, dar vibrantă, a artistului spaniol, despre care însăși Coco Chanel spunea că „este singurul couturier în adevăratul sens al cuvântului”.  

Autor: Mary Blume
Editura: Baroque Books & Arts
Număr de pagini: 192
www.baroquebooks.ro 

Acest articol a apărut în numărul 229 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 februarie – 14 martie, dar și în format digital pe paydemic.com 

Cumpără Acum


coperta jpg jpeg