Cum ne am petrecut tinereţea jpeg

Cum ne-am petrecut tinereţea

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Alexandru Zaharia
🗓️ 26 aprilie 2011

Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte până la 19 iunie expoziţia-eveniment „’70/’80. Tinereţea noastră“. 

Principala ţintă a acestui eveniment expoziţional o constituie încercarea de reactivare a memoriei colective în ceea ce priveşte copilăria/tinereţea românilor în plin regim comunist. Palierul ideologic, omniprezenţa Securităţii şi viaţa cotidiană, iată structura după care a fost gândită expoziţia deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României, realizată în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. „Capitolul“ ideologic este evocat prin imagini (colaje, desene, lozinci, mesaje propagandistice etc.), cel privind Securitatea – prin documentele aflate în arhivele CNSAS, în timp ce „cotidianul“ este prezent prin expunerea artefactelor vremii.

În cadrul expoziţiei sunt amenajate două spaţii interactive unde cei care au trăit perioada cu pricina în calitate de tineri UTC-işti sunt invitaţi să-şi înregistreze mărturiile despre acele timpuri, inclusiv prin completarea în atât de celebrul „caiet de amintiri“. Dintre filmele documentare care vor rula pe toată durata expoziţiei, amintim:„Supravegheat de Securitate în anii ’70-’80 “ (realizat de CNSAS şi EACEA, regizor Nicolae Mărgineanu), „Arhitectura şi puterea“ (regizor Nicolae Mărgineanu), „Demascarea“ (regizor Nicolae Mărgineanu), „Anii tinereţii noastre“ (regizor Mihai Constantinescu), „Clonarea omului nou“ (regizor Mihai Constantinescu). 

Pentru tinerii de astăzi, dar şi pentru cei care nu au o imagine destul de clară despre perioada anilor ’70-’80, expoziţia este un prilej de a proiecta la timpul prezent măcar o zi sau o secvenţă din această perioadă dominată de interdicţii, de teama că „vine Securitatea!“, de excesiva vigilenţă de a nu vorbi sau a gândi mai mult sau mai altfel decât ar fi trebuit, de telefonul acoperit cu perna, presupunând că exista un microfon instalat, de caloriferele reci şi lumina întreruptă, emisiuni radio şi TV dedicate „împlinirilor măreţe ale Epocii de Aur“, de crâmpeiele de normalitate difuzate prin postul de radio „Europa Liberă“ ascultată pe ascuns, de alimentele raţionalizate şi cozile interminabile „aproape la orice“, toate însă dublate în acelaşi timp de micile bucurii şi accentele de libertate ale tinerilor de atunci. Expoziţia „’70/’80. Tinereţea noastră“ poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10.00–18.00.