Cu haina în băț prin Maramureș jpeg

Cu haina în băț prin Maramureș

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită luni, 14 octombrie 2013, de la ora 16.00, la vernisajul expoziției Cu haina în băț prin Maramureș. Expun elevii Liceului Nicolae Tonitza:Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan, Bogdan Răducanu, sub îndrumarea doamnei profesoare Lidia Stareș, artist plastic.

Tărâm al sărbătorilor creștine, unde timpul parcă s-a oprit în loc, Maramureșul abundă în atracții culturale, naturale și artizanale. De la bisericile din lemn, muzeele, piețele satelor și până la viața de zi cu zi a sătenilor, ai senzația că intri într-o lume de basm. Iar cel mai bun mod de a afla despre cultura și tradițiile zonei este să însoțești locuitorii Maramureșului la lucrul câmpului, la sărbători, dar și în plimbările pe cărările, văile și munții ce înconjoară zona.

Opt elevi din clasa a 12-a a Liceului de Artă Plastică Nicolae Tonitza din București, coordonați de doamna profesoară Ileana Dragomirescu, artist plastic, au participat, între 1 și 9 septembrie 2013, la o tabără de creație în Maramureș. Trei dintre aceștia, Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan și Bogdan Răducanu, elevi ai clasei de design și vestimentație a liceului, expun pe simezele sălii Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

Cele 48 de lucrări nu fac altceva decât să prezinte publicului tradițiile maramureșene. Folosind ca tehnică desenul și colajul, schițele copiilor sugerează bogăția zonei atât de impresionantă. Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan și Bogdan Răducanu au folosit elementele tradiționale specifice zonei (portul popular, sculptura porților maramureșene, cromatica specifică) în domeniul grafic design și al vestimentației. Elevii s-au aflat sub îndrumarea doamnei profesoare Lidia Stareș, artist plastic.

Toate cele 48 de schițe vor fi expuse în perioada 14 – 20 octombrie, la Sala Acvariu, a Muzeului Național al Tăranului Român.