Costumati în personaje istorice pentru a atrage la muzeu jpeg

Costumati în personaje istorice pentru a atrage la muzeu

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 7 iulie 2010

Ghizii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia îi vor primi pe vizitatori, din toamna acestui an, costumaţi în personaje istorice, precum Traian, Decebal, Mihai Viteazul sau Avram Iancu.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a declarat că instituţia a câştigat un proiect la Administraţia Fondului Cultural Naţional prin care va achiziţiona 20 de costume de epocă, reproduceri ale ţinutelor unor personaje istorice, precum Decebal, Traian, Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu sau primii regi ai României Mari, Ferdinand şi Maria.

Rustoiu a spus că proiectul numit "Ţinutele Istoriei" are o valoare de aproape 26.000 de lei şi este al doilea ca valoare finanţat de AFCN în acest an.

El a adăugat că proiectul îşi propune să dinamizeze expoziţiile muzeului şi, prin costumarea ghizilor în personaje istorice, să atragă un număr cât mai mare de vizitatori.

"Vizitatorii noştri vor avea surpriza să se întâlnească în muzeu cu Avram Iancu, care îşi va spune povestea, sau cu un legionar roman, care îi va invita să se înroleze în armata romană. Ar putea să dea nas în nas cu Regele Ferdinand I sau Regina Maria sau cu primul primar al municipiului Alba Iulia, Camil Velican", a spus Rutoiu.

Potrivit sursei citate, toate costumele achiziţionate de muzeu vor reproduce, pe baza unor informaţii ştiinţifice, ţinutele unor personaje reprezentative din istorie, iar ghizii le vor purta în funcţie de specificul fiecărei expoziţii.

În luna mai, muzeul din Alba Iulia a organizat "Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă", eveniment la care, timp de trei ore, arheologii şi muzeografii instituţiei s-au costumat în personaje istorice, iar la acţiune au participat peste o mie de persoane.