Conspirațiile împotriva lui Adolf Hitler jpeg

Conspirațiile împotriva lui Adolf Hitler

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 6 iunie 2017

Complotul lui Stauffenberg pentru asasinarea lui Hitler este destul de bine cunoscut, dar mai puțin se știe că acesta se înscrie într-un lung șir de tentative de eliminare a Führerului – ale germanilor, sovieticilor, polonezilor și britanicilor. Bazată pe memorii și surse de arhivă din Polonia, Germania, Rusia și Marea Britanie, cartea istoricului britanic Roger Moorhouse oferă o perspectivă unică cu privire la istoria celui de al Treilea Reich. 

”Când am scris «Comploturile pentru asasinarea lui Hitler», doar tentativa lui Claus von Stauffenberg de a-l asasina pe Hitler – aflată în legătură cu complotul de la 20 iunie 1944 – se bucura de o recunoaștere publică. Ceilalți potențiali asasini erau menționați de obicei în trecere sau rezervați pentru note de subsol, dar rareori erau aduși la lumină. În acest caz, intenția lucrării mele a fost să aduc cele mai serioase comploturi și încercări de asasinare împotriva lui Hitler laolaltă într-un singur volum, pentru prima dată”, scrie Moorhouse, în cuvântul-înainte la ediția în limba română.

Pistolari singuratici, ofițeri germani în rezervă, Rezistența poloneză, NKVD-ul sovietic și SOE-ul britanic au fost cu toții implicați. Metodele lor au diferit în ingeniozitate: s-au folosit bombe, otravă, lunetiști, s-a încercat infiltrarea în cadrul SS-ului și a existat chiar ideea de a-l trimite înapoi în Germania pe Rudolf Hess, sub hipnoză. Multe dintre aceste planuri nu au trecut de faza de proiect, altora li s-a dat curs. Toate au eșuat.

De-a lungul poveștilor dramatice și în mare parte necunoscute ale numeroșilor atentatori, această carte prezintă o investigație fascinantă a unor probleme mai ample, ca de exemplu motivele complexe ale Rezistenței germane, capriciile britanicilor și eficacitatea aparatului de securitate nazist.

Comploturile pentru asasinarea lui Hitler 

Comploturile pentru asasinarea lui Hitler jpg jpeg

Autor: Roger Moorhouse

Editura: Meteor Publishing; număr pagini: 432; preț: 39 lei. 

Citește și: 

Claus von Stauffenberg și mitul „bunului german” 

Precursorul lui Stauffenberg 

Eşecul operaţiunii Valkiria: ziua când şansa i-a surâs lui Hitler