Conferinţa «Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor  şi ilustraţia de carte în romanul "Julie ou la Nouvelle Héloïse"» jpeg

Conferinţa «Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul "Julie ou la Nouvelle Héloïse"»

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 9 martie 2015

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi sâmbătă, 14 martie, ora 12.00, la conferinţa Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul „Julie ou la Nouvelle Héloïse”, susţinută de Nicoleta Bădilă în expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea.

Conferinţa are ca punct de plecare definiţia din „L’Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers”, conform căreia  gestul este o mişcare exterioară a corpului şi a feţei, una dintre modalităţile primare de exprimare a individului. Se pot lua în calcul două tipuri de mişcări corporale:gesturile spontane şi gesturile convenţionale. Astfel, gesturile spontane sunt o manifestare a pasiunilor umane, de la surprinderea admiraţiei la manifestările violenţei, iar gesturile convenţionale exprimă controlul emoţiilor într-un mod raţional.

Ilustraţia romanului „Julie ou la Nouvelle Héloïse” de Jean-Jacques Rousseau surprinde elemente care marchează interesul secolului al XVIII-lea pentru gestică, într-o perioadă în care artiştii i-au conştientizat importanţa. Limbajul non-verbal al gravurilor expuse în expoziţia Modele de comportamentîn secolul al XVIII-leaoferă o perspectivă dublă a controlului emoţiilor şi limitării dorinţelor în spaţiul public şi privat,   de la ipostazele pasionate ale personajelor la afişarea unui comportament controlat de raţiune. 

ExpoziţiaModele de comportament în secolul al XVIII-lea cuprinde o sută cinzeci şi şapte de lucrări din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, expuse pentru prima dată şi valorificate dintr-o perspectivă interdisciplinară, definitorie pentru perioadaIluminismului.Majoritatea gravuri, lucrările sunt relevante pentru normele de conduită în spaţiul public şi domestic al secolului alXVIII-leaşi, într-o anumită măsură, pentru contextul educaţional actual.

Înafaramesajuluieducaţional, adesea moralizator, lucrările prezentate în expunere se disting şi prin calitatea execuţiei, fiind reprezentative pentru epoca de înflorire a stampei, o perioadă de maximrafinament al tehnicii.Gravurile reflectă uninteres crescut pentru artăşi reproduc, în mare parte, picturi celebreale unormari artişti ai vremii, precum:Jean-Honoré Fragonard, François Boucher, Jean-BaptisteLe Prince, Jean-Baptiste Huet şi William Hogarth.

ExpoziţiaModele de comportament în secolul al XVIII-leapoate fi vizitată până pe data de 19 aprilie 2015.

Conferinţa Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul „Julie ou la Nouvelle Héloïse”

ExpoziţiaModele de comportament în secolul al XVIII-lea

Sâmbătă, 14 martie, ora 12.00

Tarif:10 lei (preţ întreg)/pensionari:5 lei/elevi şi studenţi:2, 5 lei/preşcolarii au acces gratuit

Înscrieri la:programari@art.museum.rosau 021.314.81.19, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 – 16.30