Conferinţa la MNAR: "Imagine sacră şi arhitectură în pictura lui Bramantino (1480 1530)" jpeg

Conferinţa la MNAR: "Imagine sacră şi arhitectură în pictura lui Bramantino (1480-1530)"

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 3 noiembrie 2015

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi sâmbătă, 14 noiembrie 2015, orele 12.00, la conferinţa "Imagine sacră şi arhitectură în pictura lui Bramantino (1480-1530)". Conferinţa va fi susţinută de Cosmin Ungureanu, specialist în cadrul Biroului de Artă Europeană şi Arte Decorative al MNAR.

Conferinţa va fi centrată pe un panou de altar pictat de Bartolomeo Suardi, intitulat Pietà, expus în Galeria de Artă Europeană a muzeului. Activ la Milano în perioada      1480–1530, autorul tabloului a fost supranumit Bramantino ca semn distinctiv al colaborării sale cu faimosul arhitect Donato Bramante. 

Tabloul înfăţişează „plângerea lui Hristos“ într-o scenografie dominată de zidurile unei cetăţi stranii, a cărei alcătuire pare a reflecta preocuparea pentru reprezentarea „cetăţii ideale“, temă recurentă în Renaşterea italiană. 

Analiza tabloului va explora în detaliu relaţia dintre grupul personajelor din prim-plan şi edificiile din fundal, dar și raportul dintre tema sacrificiului şi dimensiunea escatologică a arhitecturii reprezentate. Totodată, va fi urmărită contextualizarea acestei problematici atât în opera relativ restrânsă a lui Bramantino (circa treizeci de panouri de altar şi fresce), cât şi în cultura figurativă a epocii sale. 

Întâlnirea va avea loc în sala de proiecţii din corpul central al muzeului (intrarea A2). Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19. Tarif de participare:10 lei de persoană.