Conferința internaţională organizată de IICCMER la împlinirea a 25 de ani de la căderea regimurilor comuniste jpeg

Conferința internaţională organizată de IICCMER la împlinirea a 25 de ani de la căderea regimurilor comuniste

Mâine, 12 noiembrie 2014, debutează conferinţa internaţională After a Quarter of a Century (1989-2014). Victims, Memory and Justice/ După un sfert de veac (1989-2014). Victime, memorie şi justiție, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea simbolică a regimurilor comuniste în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Evenimentul se desfăşoară până pe 15 noiembrie 2014 la Howard Johnson Grand Plaza Hotel din București (Calea Dorobanţilor nr. 5-7).

Vor fi abordate aspecte definitorii ale trecutului recent, metode de cercetare, problematica tranziției și a justiției, tema politicilor de memorie, implicațiile culturale, religioase și sociale.

În prima zi a conferinţei, care va începe la ora 9.30, vor susţine prelegeri Radu Preda (Preşedinte executiv IICCMER), Jens Hüttmann (Fundația Federală pentru Cercetarea Dictaturii Comuniste, Germania), Ingeborg Gabriel (Universitatea din Viena), Ion Varta (Academia de Științe a Republicii Moldova), Nicolas Werth (Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Paris), Igor Cașu (Universitatea de Stat din Moldova), Bostjan Kolaric (Centrul de Studii pentru Reconciliere Naţională din Slovenia), Alin Mureșan (IICCMER) şi Cosmin Budeancă (Director general IICCMER).

Limbile conferinței:română, engleză și germană.

Programul conferinţei poate fi accesat online aici