Conferința "Confruntarea, simbol al transformării" jpeg

Conferința "Confruntarea, simbol al transformării"

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 14 noiembrie 2016

Conferința, , Confruntarea, simbol al transformării”, susținută de dr. Mălina Conțu, muzeograf în cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, va avea drept punct de pornire lucrarea de secol al XVII-lea, , , Lupta lui Iacob cu îngerul”, semnată de un pictor anonim flamand.

Pictura este expusă temporar în cadrul programului Opere în Prim-Plan care vizează punerea în valoare a lucrărilor aflate în depozitele Secției de Artă Europeană a MNAR și poate fi admirată în perioada perioada 2 noiembrie 2016-31 ianuarie 2017. Prelegerea va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, ora 18.00 și miercuri, 7 decembrie, ora 16.00, în sala Rubens și Rembrandt din Galeria de Artă Europeană.

Dr. Mălina Conțu va vorbi despre această reprezentare iconografică în contextul care a generat tabloul, realizând o conexiune cu alte reprezentări similare și cu semnificația culturală recentă a episodului biblic.

, , De-a lungul timpului, oamenii au creat eroi pentru a avea modele la care să se raporteze etic şi moral, care să le ofere puterea de a spera şi de a trece peste greutăţile vieţii. Aceste personaje persistă în imaginarul colectiv, fie că sunt eroii de poveste ai copilăriei sau sfinţii protectori ai maturităţii şi bătrâneţii. Episodul Luptei lui Iacob cu îngerul ilustrează în mod particular un exemplu de transfigurare a eroului dintr-un personaj dominat de frică şi umilinţă, într-o fiinţă inteligentă şi un conducător principial”, a explicat dr. Mălina Conțu.