CONFERINŢĂ/ „București, oraș european” jpeg

CONFERINŢĂ/ „București, oraș european”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 21 februarie 2020

Muzeul Național Cotroceni organizează marți, 25 februarie, ora 19.00, conferința „București, oraș european”, susținută de Teodor Frolu, Edmond Niculușcă, Bogdan Suditu și moderată de Matei Martin.

Conferința, parte a programului „Conversații la muzeu”, va explora modul în care particularitățile Bucureștiului pot sta la baza dezvoltării unui oraș smart. Influențat de diferite aspecte culturale, istorice și politice, Bucureștiul este un oraș aflat într-un continuu proces de schimbare în care clădiri din epoca „La Belle Époque” stau alături de blocuri din era comunistă și de noi ansambluri rezidențiale. Contrastele pe care este construită identitatea orașului sunt sursa punctelor tari, dar și a slăbiciunilor Bucureștiului.

Programul „Conversații la muzeu” a fost conceput pentru a evoca, prin intermediul unor discuții deschise și pline de substanță, evenimente relevante din istoria noastră, momente speciale, proiecte și idei despre evoluția societății românești în acest veac. Printre personalitățile care au participat în cadrul programului cultural se numără Dan C. Mihăilescu, Alin Ciupală, Mihai Șora, Ștefan Câlția, Tudor Giurgiu, Monica Stroe, Andrei Borţun, Ana Blandiana, Radu Filipescu și Laura Grunberg.

afis  JPG jpeg

Edmond Niculușcă a fondat în urmă cu 10 ani ARCEN, al cărui director general este în prezent; a studiat teologia și științele politice, coordonează o serie de proiecte dedicate salvării memoriei Bucureștiului și protecției patrimoniului construit, iar în anul 2018 a inițiat proiectul District 40 un proiect cultural-comunitar prin care zona istorică Icoanei din București se reactivează. În cadrul District 40, Edmond Niculușcă coordonează proiectul Antiseismic District, primul proiect din România pentru pregătirea la cutremur și reducerea vulnerabilității seismice a unei comunitați urbane din interiorul unui cartier expus riscului seismic.

Arhitect de profesie, Teodor Frolu este antreprenor în industriile creative (comunicare, multimedia, arhitectură, design și regenerare urbană), vicepreședinte al Asociației Ivan Patzaichin - Mila 23 și co-managing partener al agenției DC Communication, companie lider în domeniul comunicării pe piața din România. Are o vastă experiență în conceperea și derularea proiectelor de dezvoltare locală, realizând multiple platforme și proiecte urbane participative.

Bogdan Suditu este conferențiar universitar la Facultatea de Geografie a Universității din București și partener în cadrul MKBT: Make Better, având ca domenii de interes profesional politicile de locuire, guvernanţa teritorială, urbanismul şi amenajarea teritoriului, disparitățile socio-teritoriale, patrimoniul, Bucureștiul etc. A fost coordonator al structurilor de specialitate privind locuirea, planificarea urbană și teritorială în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (2006-2013). Doctorat în cotutela dintre Universitatea din București și Universitatea din Angers -Franța (2006) și diplomat al Ecole Nationale d’Administration - ENA (Strasbourg-Franța, 2010). Coordonator al proiectului de elaborare a Strategiei Naționale de protejare a monumentelor istorice (Ministerul Culturii & Institutul Național al Patrimoniului, 2019-2021).