Conacul Musurus Pasa, valoare simbolică si culturală Expozitie documentară dedicată clădirii ICR Istanbul jpeg

Conacul Musurus Pasa, valoare simbolică si culturală Expozitie documentară dedicată clădirii ICR Istanbul

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 11 decembrie 2012

Cu ocazia aniversării a 150 de ani de diplomatie modernă română, expozitia dedicată clădirii care găzduieste Institutul Cultural Român din Istanbul s-a născut din admiratie si respect fată de aceasta. Singura proprietate de patrimoniu a României în Turcia, Conacul Musurus Pasa are o istorie de aproximativ 125 de ani, dintre care 110 ani sunt legati de statul român. Clădirea are nevoie de dragoste si protectie, deoarece deceniile care au trecut peste ea nu s-au dovedit blânde. Expozitia Conacul Musurus Pasa, valoare simbolică si culturalătransmite un mesaj  de interventie urgentă si îsi propune să sensibilizeze opinia publică asupra unei comori ascunsă în strada Siraselviler din vechea Pera.

Conacul a fost construit la sfârsitul anilor 1880 de către un bancher grec, Sir John Antoniadis, membru al elitei cosmopolite din Alexandria, Egipt. Clădirea a fost gândită ca o resedintă de familie si a devenit ulterior proprietatea fiicei sale, Marie Antoniadis Musurus, sotia diplomatului otoman Etienne Musurus Pasa. Familia Musurus a investit mult în decoratiile clădirii si si-a pus amprenta pe proprietate, monograma diplomatului fiind vizibilă în diverse locuri în clădire.

În 1903 Musurus Pasa a închiriat clădirea statului român pentru a fi folosită ca sediu al Legatie României, iar în 1907 conacul a fost cumpărat de acesta. Astfel, din 1903 clădirea a devenit resedintă diplomatică, schimbându-si utilizarea în functie de regimul politic din Turcia si România:a găzduit Legatia Regală (1903-1923);Consulatul Regal devenit ulterior Consulat General (1923-1947);Consulatul General în perioada comunistă (1948-1989);Consulatul General al României democratice (1990-2009), care a împărtit clădirea cu ICR Istanbul;din 2009 clădirea găzduieste doar Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemirdin Istanbul.

Documentarea a fost realizată cu sprijinul Arhivelor Ministerului Afacerilor de Externe, Arhivelor otomane al Presedintiei Consiliului de Ministri Istanbul, Arhivelor Nationale Centrale si în bibliotecile Istanbulului. Privirea si propunerilor pentru viiitor sunt rezultatul Workshopului româno-turc de arhitectură organizat de ICR Istanbul în februarie 2012.

Conacul Musurus Pasa este un secret bine păstrat în Taksim care trebuie descoperit.

Documentare, texte, concept:dr. Silvana Rachieru;fotografii interior:Costin Zamfir;traducere:Seila Suliman