CENTENARUL MARII UNIRI ȘI ROLUL MINORITĂȚILOR NAȚIONALE LA DEZVOLTAREA SOCIETĂȚII ROMÂNEȘTI jpeg

CENTENARUL MARII UNIRI ȘI ROLUL MINORITĂȚILOR NAȚIONALE LA DEZVOLTAREA SOCIETĂȚII ROMÂNEȘTI

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 noiembrie 2018

Asociația interetnică „ANIMA FORI” are onoarea de a vă invita, în data de 13.11.2018, la ora 13, în sala „N. Bălcescu”, la conferința „Centenarul Marii Uniri și rolul minorităților naționale la dezvoltarea societății românești”. Înregistrarea invitaţilor va începe de la ora 12.  

Evenimentul, organizat cu sprijinul Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, se bucură de participarea Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi vizează promovarea culturii și valorilor identitare prin care acestea au contribuit la dezvoltarea statului român modern.

        La dezbateri sunt invitați membrii Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, reprezentanți din partea Academiei Române, Departamentului pentru Relații Interetnice, ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, ai Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, ai Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, cercetători și profesori din cadrul unor universități din București, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Alba Iulia și Timișoara.

Programul dezbaterilor va fi structurat pe trei paneluri - ”Centenarul Marii Uniri”, ”Minoritățile naționale în ultima sută de ani” și ”Tabloul minorităților naționale”. Fiecare panel include susținerea de discursuri pe teme precum:

Centenarul Marii Uniri: Contextul istoric și politic al Marii Uniri; Contribuția minorităților naționale la momentul istoric din 1918; Personalități marcante ale Marii Uniri; Aportul Bisericilor la înfăptuirea idealului de unitate a neamului românesc;

Minoritățile naționale în ultima sută de ani: Evoluția drepturilor minorităților naționale 1918 - 2018; Cadrul legislativ românesc în domeniul respectării drepturilor minorităților naționale; Instituții și organisme nonguvernamentale din România care acționează pentru promovarea/protejarea drepturilor minorităților;

Tabloul minorităților naționale: Valorile cultural-identitare și aspirațiile minorităților naționale.

Prelegerile susținute în cadrul conferinței „Centenarul Marii Uniri și rolul minorităților naționale la dezvoltarea societății românești” și articole de prezentare a minorităților naționale vor face obiectul unui volum ce va fi editat de Asociația „Anima Fori”, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în baza proiectului strategic dedicat Centenarului Marii Uniri admis în cadrul sesiunii de selecție a manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 - 2018) şi a primului război mondial.

Tematica volumului are în vedere cuprinderea elementelor rezultate in cadrul conferinţei şi subiecte precum promovarea elementelor identitare ale minorităţilor etnice, istoria şi evoluţia relaţiilor cu populația majoritară, contribuţia la patrimoniul cultural comun (personalităţi exemplare), exemple de colaborare pentru dezvolarea economică, culturală, științifică etc.

Prin acest volum trilingv (română, engleză și franceză) care va fi distribuit in medii universitare, diplomatice şi către mass-media, ne dorim să oferim un cadru de promovare a organizaţiilor minorităţilor naţionale reprezentate în Parlamentul României.

În speranța că ne veți onora cu participarea dumneavoastră, vă mulțumim anticipat.

Trimiteţi, vă rugăm, confirmarea pe adresa irinavi2005@yahoo.com până la data de 9 noiembrie.

Telefon: 0733056547

Președinta Asociației interetnice „ANIMA FORI”, dr. Irina Airinei Vasile”