Cele 60 de chipuri ale libertăţii png

Cele 60 de chipuri ale libertăţii

📁 Recomandări de film
🗓️ 17 martie 2016

Într-o lume în care democraţia este folosită atât ca scop, cât şi ca mijloc, iar libertatea este de multe ori înţeleasă greşit, unde şi când se  mai respectă drepturile omului? Europa la ananghie, ziduri puse între civilizaţii, Orientul privit ca o imagine reflectată, globalizarea problemelor. Acestea sunt doar câteva dintre temele abdordate în cele 60 de documentare ce vor rula în cadrul celei de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 21-27 martie.

Care sunt drepturile omului într-o Europă aflată în criză, într-o Europă care încearcă să îşi regăsească unitatea şi esenţa? Cât de mult istoria se repetă şi în ce măsură afectează trecutul bunul mers al societăţii? Documentare precum My nazy legacysau Ukrainian Sheriffvin în ajutorul acelora care cred că trecutul este acel ceva indispensabil, mai ales în cazul drepturilor şi libertăţilor omului.

Născuţi în aprilieeste filmul documentar care deschide Festivalul One World Romania.După 30 de ani de la tragedia Cernobîl, deasupra Europei încă mai pluteşte un nor:efectul pe care evenimentul din Ucraina l-a avut se resimte şi astăzi. Un film document, realizat de Adrian Pîrvu, şi el victimă a dezastrului radioactiv.

O altă perspectivă interesantă pe care o aduce festivalul în prim plan este aceea a migrării, a refugiaţilor, a celor care au fost obligaţi să îşi părăsească ţara natală în istorie. În contextul politic actual, se pare că în privinţa drepturilor omului dărâmarea Cortinei de Fier a rămas doar un simbol. Relaţia cu trecutul  este redată cel mai bine de pelicula Orice chip poartă un nume.28 aprilie 1945. În portul Malmö, din Suedia, vapoarele îi aduc pe cei pe care soarta i-a cruţat, supravieţuitorii lagărelor naziste. Bucurie, confuzie, speranţă. Asta au trăit refugiaţii, sentimente care şi la o distanţă de 70 de ani încă mai au ecou. Astăzi, au oare refugiaţii dreptul să cunoască bucuria şi speranţa? Istoria îşi cere dreptul la replică.