Cea de a treia ediţie a expoziţiei cu obiecte din colecţia Bibliotecii Române din Freiburg, organizată de IICCMER la Berlin jpeg

Cea de-a treia ediţie a expoziţiei cu obiecte din colecţia Bibliotecii Române din Freiburg, organizată de IICCMER la Berlin

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 27 octombrie 2014

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Berlin, Ambasada României în Republica Federală Germania şi Biblioteca Română din Freiburg, lansează miercuri, 29 octombrie 2014, orele 18.00, la sediul Ambasadei României în Republica Federală Germania (Dorotheenstrasse 62-66), cea de-a treia ediţie a expoziţiei Biblioteca Română din Freiburg – izvor de cultură românească în Occident şi loc al memoriei exilului românesc, care ilustrează, prin imagini şi preţioase documente de arhivă, activitatea culturală a bibliotecii de-a lungul a mai bine de 60 de ani de activitate.

Organizate pe panouri tematice, materialele incluse în expoziţie cuprind lucrări de colecţie, manuscrise, ediţii rare ale unor lucrări de filosofie, istorie, literatură, etnografie etc, colecţii de ziare şi reviste ale exilului, obiecte de artă românească, fonduri de colecţie etc., care provin din arhivele Bibliotecii Române din Freiburg, CNSAS, MAE, IICCMER şi din arhive personale.

Expoziţia face parte din proiectul Biblioteca Română din Freiburg – patrimoniu cultural al românilor din exil, demarat de IICCMER în anul 2013 şi coordonat de Mihaela Toader, împreună cu Irina Hasnaş-Hubbard (curator) şi George Ştefan Năzăreanu (grafician). Proiectul îşi propune abordarea fenomenului exilului românesc din perspectiva culturală şi explorarea faţetelor exilului românesc în lupta cu regimul de la Bucureşti.

În cadrul vernisajului va avea loc conferinţa Institutul Român din Freiburg – istorie şi perspective cultural-europene. Vor lua cuvântul Excelența Sa Dr. Lazăr Comănescu, Ambasadorul României în Germania, Conf. univ. Dr. Radu Preda, Preşedintele executiv al IICCMER, Prof. Dr. Matei Cazacu, Preşedintele Asociaţiei Institutul Român-Biblioteca Română din Freiburg, Dr. Mihai Neagu, Directorul Bibliotecii Române din Freiburg, Dr. Ursula Ott, Biblioteca Română din Freiburg, şi Dr. Mihaela Toader, cercetător IICCMER.

Expoziţia va putea fi vizitată la sediul Ambasadei României în Republica Federală Germania până pe 17 noiembrie 2014.