Cea de a doua corabie a faraonului Keops va fi scoasă la iveală jpeg

Cea de-a doua corabie a faraonului Keops va fi scoasă la iveală

📁 Egiptul Antic
🗓️ 23 iunie 2011

O a doua corabie a lui Keops, destinata calatoriei faraonului alaturi de zeul soarelui Ra, urmeaza sa fie scoasa la iveala din Marea Piramida din Egipt.

Joi dimineata, ministrul antichitatilor din Egipt, Zahi Hawass, va participa la extragerea celei de-a doua corabii destinate calatoriei eterne, de la baza piramidei lui Keops, informeaza Le Point.

Egiptul isi mobilizeaza eforturile pentru a readuce turistii, care au disparut odata cu revoltele de la inceputul acestui an.

Existenta corabiei a fost cunoscuta dupa descoperirea primeia, in 1954, de catre arheologul Kamal el-Mallakh. Prima corabie a fost expusa intr-un muzeu special construit la baza Marii Piramide. A fost nevoie de 13 ani si de o mare rabdare a unui specialist egiptean, Ahmad Youssef, care a montat 1.224 de bucati din cedru, in ordinea corecta.

El a fost in stare sa reconstituie o minunata barca de 43, 6 metri lungime si 5, 9 metri latime, aflata intr-o stare perfecta de conservare. A doua barca a asteptat mai mult de 50 de ani, intr-o camera de la baza piramidei.

Faraonul Khufu (sau Keops) avea nevoie de doua corabii pentru a-l insoti pe zeul soarelui Ra in calatoria eterna. Faraonul si-a construit o corabie pentru ziua si o alta pentru noapea.

In anul 1987, la cererea autoritatilor egiptene, o echipa de japonezi de la Universitata Waseda a folosit un scaner electromagnetic pentru a confirma prezenta, intr-o alta incapere, a celei de-a doua corabii de lemn.

Atunci s-a facut o greseala:prin gaura facuta in zid a patruns aerul si insectele, care au inceput sa distruga lemnul corabiei. O analiza recent realizata cu ajutorul razelor X pe o bucata de lemn scoasa din incapere a aratat ca barca a continuat sa se deterioreze.

Datarea cu carbon 14 a estimat ca aceasta corabie din lemn de cedru este mai veche cu un secol decat perioada de domnie a faraonului Khufu.

Muncitorii vor incepe sa ridice cele 41 de grinzi de calcar, care au greutatea de 14 tone fiecare, pentru ca apoi sa fie dezvaluita intreaga corabie.